Кредиторите имат план да удължат с пет месеца спасителната програма за Гърция, съобщава „Гардиън".

Планът, който е поместен на две страници, е предаден на финансовите министри от еврозоната в четвъртък. Той все още трябва да бъде разгледан от министрите преди срещата на Еврогрупата в събота в 17 часа брюкселско време, отбелязва британският вестник.

Според програмата 15,5 милиарда евро ще бъдат предоставени до края на ноември - 8,7 милиарда евро от спасителния фонд на еврозоната, 3,3 милиарда евро от ЕЦБ и 3,5 милиарда евро от МВФ.

По-късно стана ясно, че гръцкото правителство е отхвърлило предложението.

„Текстът, който беше предаден на гръцката страна, е по-лош от меморандума", казаха официални представители.

Според гръцки източници това са „неприемливи" тактики на кредиторите.

В същото време източници от еврозоната съобщиха, че различията между Атина и кредиторите сега са минимални.

Условията все още трябва да бъдат финализирани, но източниците добавиха, че въпросът за пенсиите е разрешен, много от въпросите, касаещи ДДС-то са разрешени. Кредиторите все още настояват за съкращаване на военните разходи с 400 милиона евро, докато Гърция предлага 200 милиона. Очаква се двете преговарящи страни да се договорят и за приватизацията на регионални летища.

„Смехотворно е да се блокира споразумение за толкова малко", каза източник от ЕС, запознат с преговорите. Друг представител на валутния съюз изтъкна, че премиерът на Гърция Алексис Ципрас ще трябва да вкара документа в гръцкия парламент в неделя, за да си осигури 5-месечно удължаване на програмата преди вторник.

Междувременно германският финансов министър Волфганг Шойбле каза, че гръцката икономика не може да расте без устойчиви публични финанси и че без такива мерки ситуацията ще се влоши. Той критикува гръцките предложения заради увеличаването на данъци без съкращаване на разходи.

Гърция е много добре наясно за ползите от оставане в еврозоната, изтъкна той и предупреди, че ако пазарите изгубят доверие в политиците, еврото може да се разпадне.