Великобритания изрази интерес към идеята на Русия да проведе среща на върха между лидерите на Русия, Китай, САЩ, Франция и Великобритания през 2020 г., за да обсъдят глобалните проблеми, заяви Кремъл в петък.

"Има конкретен сигнал, че Великобритания би се заинтересувала от подобна среща", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Великобритания и Русия са в контакт, за да обсъдят идеята за провеждане на среща на лидери на държави - постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. Това се посочва в съобщение, публикувано от британското посолство в Москва, съобщва ТАСС.

"Обединеното кралство като цяло подкрепя идеята за среща на държавните ръководители - постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, за да се обсъдят въпросите на международния мир и сигурност. Ние поддържаме връзка с руското правителство, за да обсъдим допълнителни подробности по това предложение", посочват от посолството.

По-рано представител на правителството на Обединеното кралство заяви, че Обединеното кралство като цяло подкрепя предложението на Владимир Путин за провеждане на среща на върха на постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН през 2020 г. и е в контакт с руското правителство по този въпрос.

На 23 януари, по време на петото издание на Световния форум за Холокоста в Йерусалим, руският президент предложи петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН да обсъдят въпросите за сигурността на среща на най-високо равнище.

Тогава Путин заяви, че официалното предложение ще бъде изпратено до другите лидери незабавно.

Ден по-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че Китай и Франция подкрепят инициативата.

САЩ обмисля предложението на Путин за среща на "петте големи" на ООН

САЩ обмисля предложението на Путин за среща на "петте големи" на ООН

Тръмп приветствал възможността да разговаря с руския президент