Един от кандитатите за нов генерален секретар на ООН - Кристина Фигерес от Коста Рика, се оттегли от надпреварата, предадоха ДПА и БТА.

"За да облекча сложния изборен процес, днес аз оттеглям моята кандидатура", написа тя в Туитър късно снощи.

ООН открива новата си сесия

ООН открива новата си сесия

За пръв път обсъждат мащабното движение на мигранти

Министерството на външните работи на централноамериканската страна заяви, че Фигерес не е получила достатъчна подкрепа при последния кръг от гласуването в Съвета за сигурност на ООН в петък.

Дъщерята на бившия костарикански президент Хосе Фигерес Ферер и бивш изпълнителен секретар на Рамковата конвенция се кандидатира за нов генерален секретар на световната организация през юли, припомня ДПА. При последното гласуване тя остана предпоследна.

Вторият, последен мандат на сегашния генерален секретар на ООН, Бан Ки-мун от Южна Корея, изтича на 31 декември 2016 година. Фаворит в надпреварата за негов наследник засега е португалецът Антониу Гутериш, бивш министър на външните работи на страната си и бивш върховен комисар на световната организация за бежанците.

Руският външен министър и българският посланик обсъдиха ООН в Москва

Руският външен министър и българският посланик обсъдиха ООН в Москва

Москва опроверга, че би подкрепила втори кандидат от България

Германската агенция определя като други силни кандидатури словашкия външен министър Мирослав Лайчак, бившия му сръбски колега Вук Йеремич и българката Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.