Украинският външен министър Дмитро Кулеба подчерта важността на предоставянето на Украйна на необходимите оръжия и търсенето на отговорност от Русия, за да се избегнат по-нататъшни зверства.

Това заяви той пред журналисти в четвъртък преди заседание на високо ниво на Съвета за сигурност на ООН, който обсъжда въпроса за търсене на отговорност на Русия за нейната инвазия в Украйна, съобщи "Укринформ".

"Принципът на териториалната цялост на всяка държава-членка е изключително важен. Ето защо ние ще използваме тази възможност за по-нататъшна консолидация на миролюбивите държави-членки на ООН. Най-добрият начин да предотвратим по-нататъшни руски зверства, да спрем Путин, е да да предостави на Украйна всички необходими оръжия, които ще ни позволят да освободим нашите територии и да спасим хората от убийства, мъчения, изнасилвания и други престъпления, извършени от руската армия на украинска територия", каза Кулеба.

Що се отнася до борбата срещу безнаказаността, на Международния наказателен съд (МНС) трябва да бъдат дадени всички възможности да преследва виновните за престъпления срещу човечеството, военни престъпления и престъпления геноцид, както и да създаде специален трибунал, който да съди Русия за престъплението агресия, каза Кулеба. Според него обаче "по правни причини МНС не може да направи това, но престъплението агресия не трябва да остава ненаказано".

Той каза, че Русия "никога няма да ратифицира поправка, която позволява тази страна да бъде съдена за престъплението агресия".

Телата от масовия гроб в Изюм носят следи от насилие

Телата от масовия гроб в Изюм носят следи от насилие

Още петдесет и две тела бяха ексхумирани

"Но съм сигурен, че ще намерим изход. Ще намерим решение. Справедливостта също е оръжие и е важно да го използваме пълноценно", каза Кулеба.

Украйна ще работи с всички страни, които са готови да се борят с безнаказаността и да се противопоставят на злото на международните престъпления, добави той.

"Нищо няма да ни спре. Справедливостта и специалното международно правосъдие отнема време, но ви уверявам, че заедно ще победим и справедливостта ще възтържествува", каза Кулеба.

На въпрос как ще взаимодейства с руския външен министър Сергей Лавров, който присъства на заседанието на Съвета за сигурност, Кулеба каза: "Ще спазвам социална дистанция с него".

В четвъртък, като част от седмицата на високо равнище на 77-та сесия на Общото събрание, Съветът за сигурност на ООН провежда заседание за борба с безнаказаността във връзка с руската война в Украйна.

Лавров за Украйна: Ще изпълним поставените цели, независимо колко време ще ни отнеме

Лавров за Украйна: Ще изпълним поставените цели, независимо колко време ще ни отнеме

Руският външен министър обвини Запада

Припомняме, че по-рано днес Лавров заяви, че всички цели на руската специална военна операция в Украйна ще бъдат постигнати, "независимо колко време ще отнеме това". Той каза това в интервю за списание Newsweek.

"С действията си за подхранване на русофобски неонацистки режим в Украйна, с военното си разширяване и превръщането на територията ѝ в плацдарм за възпиране на Русия Западът не ни остави друг избор, освен да проведем специална военна операция", заяви Лавров.

Той припомни, че целите на руската военна агресия са защита на населението на Донбас, премахване на заплахите за сигурността на Русия, демилитаризация и денацификация на Украйна.

"Всички те остават актуални и ще бъдат изпълнени, независимо колко време ще отнеме това", подчерта Сергей Лавров.

Министърът също така отбеляза, че Русия "ще устои на всякакъв санкционен натиск".

Френският президент Еманюел Макрон призова световната общност да окаже "максимален натиск" върху руския президент Владимир Путин, за да спре военната си агресия срещу Украйна.

Украйна предвидила мобилизацията в Русия - войната не върви по плана на Москва
Обновена

Украйна предвидила мобилизацията в Русия - войната не върви по плана на Москва

Каква е реакцията на Запада?

На 21 септември руският президент Владимир Путин направи обръщение към руснаците, за да обяви частична мобилизация. Решението е взето поради необходимостта от запазване на суверенитета на Руската федерация, обясни Путин.