Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров пристигна в столицата на Египет Кайро, където ще проведе разговори с ръководството на страната на 24 юли, съобщи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в Telegram.

"Сергей Лавров е в Кайро. Утре той ще проведе разговори с египетското ръководство", пише тя.

Лавров ще обиколи африканските страни, като пътуването до Кайро е първото от поредица работни посещения. След това министърът ще посети Етиопия, Уганда и Република Конго в продължение на пет дни. Лавров не съобщи какви конкретни теми ще бъдат обсъдени по време на разговорите.

Лавров: Западът иска да използва Черна гора и Македония срещу нас

Лавров: Западът иска да използва Черна гора и Македония срещу нас

Критики от Кремъл

В навечерието на заминаването си Лавров публикува статии в египетския вестник Al-Ahram, конгоанския Les Dépêches de Brazzaville, угандийския New Vision и етиопския Herald. В него министърът подчертава, че Русия последователно се е застъпвала за укрепването на позициите на Африка, като е отчитала "културното и цивилизационното многообразие на света",

Руско-африканските отношения се основават на изпитани във времето връзки на приятелство и сътрудничество. Русия "не се е опетнила с кървавите престъпления на колониализма" и винаги е подкрепяла африканците в "борбата за освобождение от колониалното потисничество", се казва в статията.

Западът изчерпа потенциала на санкциите си, убеден Лавров

Западът изчерпа потенциала на санкциите си, убеден Лавров

Някои страни от ЕС вече се дразнели на политиката на Брюксел

"Оценявам балансираната позиция на африканците по отношение на случващото се в Украйна и около нея. Въпреки безпрецедентния външен натиск нашите приятели не се присъединиха към антируските санкции", пише министърът. Според него отношенията между Русия и африканските страни "имат самоцелен характер и не зависят от колебанията в международната конюнктура".