Западът вече е изчерпал целия потенциал на своите санкции, тъй като те са в сила за почти всички сектори, които биха могли да навредят на Русия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за RT и РИА Новости.

Той обясни, че в момента западните страни са съсредоточени върху оценката на ефекта от тези мерки върху самите тях и по тази причина правят някои промени в санкционните си пакети срещу Москва.

Относно ситуацията с руската енергетика Лавров отбеляза, че не Кремъл ще има проблеми, ако спре природният газ за Европа. Русия ще преориентира политиката си без значителни загуби и ще намери нови партньори, защото има търсене, увери той.

По думи на руския дипломат Съединените щати и Европейският съюз искат да тласнат Русия срещу Европа, като предоставят на Украйна необходимите оръжия.

Путин призна санкциите за огромно предизвикателство

Путин призна санкциите за огромно предизвикателство

Невъзможно било Русия да бъде откъсната от света

Той изрази увереност, че Киев ще бъде спрян в опита си да води конструктивни преговори с Москва, тъй като според Запада Украйна не трябва да се връща на масата за преговори, докато не започне да печели на бойно поле. Руският министър отбеляза, че някои страни от ЕС вече са раздразнени от политиката на Брюксел.

Той обърна внимание и на евентуална ядрена война, като подчерта, че в случай че такава започне, не може да има победител. Лавров увери, че Москва никога не би избрала такъв сценарий.

Освен това Лавров обвини западните страни, че се опитват да въвлекат генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в конфликта около износа на зърно от Украйна.

"Убеден съм, че е подложен на огромен натиск, на първо място - от страна на американците, британците, които са се настанили там, около него, на постовете на заместници и активно използват тази приватизирана структура в своя полза, това е тъжно", коментира той.

Лавров упрекна санкциите срещу Русия за неспособността на страната му да изнася зърното и "следователно, когато ни лъжат в очите и твърдят, че това не е вярно и всичко зависи от нас, това е безскрупулно".

ЕС смекчава санкциите за руските банки

ЕС смекчава санкциите за руските банки

За да облекчи затрудненията в световната търговия с храни и торове