Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва не вижда никакво желание от страна на Украйна да изпълни условията на това, което той нарече предварително мирно споразумение, договорено през март, съобщава "Ройтерс".

След посещението си в Иран той посочи, че Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства предлагат да посредничат между Русия и Украйна.

Запитан за възможна среща с украинския президент Володимир Зеленски, Путин подчерта, че Киев не се е придържал към условията на предварителна мирно споразумение, което според него е било "практически постигнато" през март.

"Крайният резултат, разбира се, зависи от желанието на договарящите се страни да изпълнят постигнатите споразумения. Днес виждаме, че властите в Киев нямат такова желание", отбеляза той.

Путин призна санкциите за огромно предизвикателство

Путин призна санкциите за огромно предизвикателство

Невъзможно било Русия да бъде откъсната от света

Преговорите се проведоха през март, като и двете страни направиха предложения, но без да бъде постигнат напредък. Тогава Зеленски заяви, че може да се вярва само на конкретен резултат от преговорите.

По време на посещението си в Иран Путин се срещна и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, за да обсъдят споразумение за възобновяване на черноморския износ на зърно от Украйна, който сега е блокиран от Русия.

Москва заяви готовност да улесни украинския износ на зърно през Черно море, но настоя да бъдат премахнати оставащите ограничения върху руския износ на зърно, поясни Путин след срещата.

Вчера руският лидер посочи, че все още не са решени всички въпроси относно доставките на зърно, "но фактът, че има раздвижване, вече е добър".

Това беше първата пряка среща на Путин с лидер на страна от НАТО, откакто руските войски нахлуха в Украйна, и тя се разглежда като ясно послание към Запада относно руските планове да изгради по-тесни стратегически връзки с Иран, Китай и Индия, за да компенсира ефектите от западните санкции, наложени заради инвазията.

ЕС не отменя санкциите при мирен договор при условията на Русия, твърд Шолц

ЕС не отменя санкциите при мирен договор при условията на Русия, твърд Шолц

За Русия няма друг път за споразумение с Украйна освен този, който може да бъде приет от украинците