Лидерът на испанската консервативна Народна партия Алберто Нунес Фейхо не успя да си осигури достатъчно гласове в долната камара на парламента, за да стане министър-председател на страната, предава Ройтерс.

Фейхо, чиято Народна партия спечели най-много места на изборите през юли, не успя да убеди достатъчно законодатели от други партии да го подкрепят, за да спечели абсолютно мнозинство.

Фейхо получи 172 гласа "за" срещу 178 "против" и нито един въздържал се. Испанският закон позволява на Фейхо втори опит в петък, когато обикновено мнозинство би било достатъчно, за да бъде избран за министър-председател.

Докато Фейхо не успя при първия опит за съставянето на правителство, действащият министър-председател Педро Санчес е този, който има по-реалистичен макар и сложен, шанс да убеди депутатите в парламента да го подкрепят за още един мандат.

Ако Фейхо не успее и в петък, Санчес ще трябва да преговаря с каталунските сепаратистки партии, които настояват за противоречива и непопулярна амнистия за лидери и активисти, замесени в опита през 2017 г. за отделяне на региона от Испания като условие за тяхната подкрепа.

Санчес ще има два месеца, за да договори споразумение, преди да бъдат свикани нови избори, ако и той не успее да състави правителство.

Педро Санчес поиска отново премиерския пост

Педро Санчес поиска отново премиерския пост

Той не е обявил кои ще бъдат коалиционните му партньори