Президентските избори в Русия ще се проведат на 17 март 2024 г. Руският президент Владимир Путин почти сигурно ще се кандидатира отново, въпреки че все още не е обявил публично намерението си да го направи. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че има спекулации, че предизборната кампания на Путин ще започне неофициално през ноември.

Докато изборите в Русия са обект на намеса и контрол от страна на Кремъл, те остават основен инструмент за политическа легитимация, изтъкват от британското разузнаване.

Песков: Русия теоретично няма нужда от избори, очевидно, че Путин ще спечели

Песков: Русия теоретично няма нужда от избори, очевидно, че Путин ще спечели

С репресии Путин до голяма степен запазва хватката си върху властта

Посочва се, че почти сигурно предизборната кампания на Путин ще се фокусира върху темата за Русия като отделна цивилизация, нуждаеща се от защита от външни врагове - теза, която често се използва за оправдаване на действията на държавата и за консолидиране на властта на Путин.

При подготовката за изборите почти сигурно Кремъл ще се стреми да сведе до минимум непопулярните политически ходове. Поради това е много малко вероятно да бъде приложена нова мобилизационна вълна преди президентските избори през март 2024 г., заключават от британското МО.

Скоро Путин може да намекне за участие в президентските избори в Русия

Скоро Путин може да намекне за участие в президентските избори в Русия

Ще остане ли на власт шефът на Кремъл поне до 2030 г.?