Седемнадесет месеца след съобщаването на първите инциденти саботажът на руските железници от антивоенни активисти остава значително предизвикателство за руските власти. Това се посочва в последния доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Проучване на независимата руска медия "Медиазона" предполага, че към октомври тази година до съд са стигнали 76 случая на саботаж срещу жп инфраструктура. Най-малко 137 души - повечето от тях на възраст под 24 години - са били преследвани във връзка със случаите.

ФСБ осуети саботаж на жп линията в Крим

ФСБ осуети саботаж на жп линията в Крим

Саботажът е имал за цел да наруши военния транспорт на полуострова

От началото на 2023 г. върху ключови участъци от железопътната инфраструктура са поставени надписи, които посочват, че съгласно руския наказателен кодекс саботажът може да бъде наказан с доживотен затвор.

Британското разузнаване отбелязва, че военната логистика на Русия, включително снабдяването на войските в Украйна, продължава да зависи железопътната линия на страната с дължина 33 000 км.

Тъй като практически всички методи на открито несъгласие са забранени в Русия, саботажът допада на младите хора като метод на протест срещу "специалната военна операция", посочват от британското МО.

Руски съд даде 22 години затвор за взривяването на жп линия в Брянска област

Руски съд даде 22 години затвор за взривяването на жп линия в Брянска област

Обвиняемият не се признал за виновен