На 22 януари 2024 г. руските власти съобщиха, че е имало 220 атаки срещу военни комисариати от началото на конфликта през февруари 2022 г. Друга статистика на медията "Медиазона" съобщава за 113 атаки срещу службите за набор (наричани военкомати), регистрирани след 26 юли 2023. Взети заедно, тези статистики показват удвояване на палежите атаки срещу военкоматите през последните шест месеца, пише в резюмето от ежедневния доклад на разузнаването британското министерство на отбраната, публикувано в социалната медия X.

Директорът на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин обвинява отговорните за палежите, че са действали по поръчка на западни служители. Увеличаването на атаките обаче е много вероятно да се дължи на нарастващото недоволство от войната сред руснаците и особено сред онези, които могат да бъдат мобилизирани, ако бъде обявена втора вълна на мобилизация. Някои от обвинените за тези атаки са съдени за тероризъм и държавна измяна.

По-нататъшната мобилизация би била в противоречие с обещанието на Путин на годишна пресконференция на 14 декември 2023 г., че няма да има допълнителна мобилизация - атаките много вероятно предполагат липса на доверие в това обещание.

Лондон изключва нова мобилизация в Русия преди президентските избори

Лондон изключва нова мобилизация в Русия преди президентските избори

Кремъл ще се стреми да сведе до минимум непопулярните политически ходове