Няма възможност за посредничество между централното правителство и Каталуния. Това отсече испанският премиер Мариано Рахой.

Говорейки пред испанския парламент, шефът на правителството в Мадрид подчерта, че посредничество между "демократичния закон" и "неподчинението и незаконността" няма да бъде възможно, докато увери, че реакцията на испанската държава и в частност на полицията срещу референдума за независимост на Каталуния била "пропорционална" и "в рамките на закона".

Обявихте ли независимост, пита испанското правителство Каталуния

Обявихте ли независимост, пита испанското правителство Каталуния

Правителството на Испания може да отмени автономния статут

Припомняме, по време на сблъсъците между полицейските части, които бяха докарани от други испански региони, и опитващите се да гласуват каталунци на референдума бяха ранени над 900 души. 

Междувременно регионалният президент на Каталуния Карлес Пучдемон увери, че е готов да започне диалог с Мадрид "без предварителни условия" и призова за преговори с Рахой, след като "мнозинството от хората (в Каталуния) иска независима държава".

По-рано Рахой настоя Пучдемон да уточни дали автономният регион е обявил независимост, след като каталунският лидер снощи предложи пред парламента на Каталуния да започне диалог с Мадрид в първата си реч след спорния референдум, който се проведе на 1 октомври.

Каталуния незабавно се отделя от Испания при отнемане на автономията й

Каталуния незабавно се отделя от Испания при отнемане на автономията й

Той поясни, че регионът незабавно ще обяви независимост и ще се превърне в република