Испанското правителство предупреди лидера на Каталуния Карлес Пучдемон "да не върши нищо необратимо" преди очаквана негова реч в Барселона по-късно днес пред местния парламент, в която сепаратисткият лидер може да обяви независимост от Испания, съобщава "Франс прес".

"Ние призоваваме Пучдемон да не върши нищо необратимо, да не върви по пътя, от който няма връщане назад и да не прави едностранна декларация за независимост, която би довела до незаконност", подчерта говорителят на испанското правителство Иниго Мендес де Виго.

Кметът на Барселона е срещу независимостта на Каталуния

Кметът на Барселона е срещу независимостта на Каталуния

Според нея референдумът не е достатъчен за това

На 1 октомври в Каталуния се проведе референдум за независимост, който беше обявен за противоконституционен от Конституционния съд на Испания. От гласувалите малко над 40 процента от имащите право на глас в автономната испанска област, над 90 на сто се обявиха за независимост от Испания. 

Междувременно полицията блокира обществения достъп до парк в Барселона, където се намира парламентът на Каталуния. Според полицията целта била да се предотврати всякаква ситуация, която би оказала натиск върху работата на парламента.

ЕС призова за диалог за прекратяване на кризата в Каталуния

ЕС призова за диалог за прекратяване на кризата в Каталуния

Насилието, както казахме вече, никога не може да бъде политически инструмент