Властите в Мали обвиниха Франция в подкрепа за джихадизма. В писмо до Съвета за сигурност на ООН се твърди, че Париж подкрепя джихадисти в страната и е извършила нарушения на въздушното пространство.

Според информация, публикувана за първи път от списанието Jeune Afrique, писмото на малийския външен министър Абдулайе Диоп от 15 август, осъжда нарушенията на въздушното пространство на Мали, съобщи RFI.

В писмото си Диоп призовава за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Диоп посочва, че има "няколко елемента", доказващи, че незаконните нахлувания във въздушното пространство на Мали са били "използвани от Франция за събиране на информация в полза на терористични групи" и за "пускане на оръжия и боеприпаси към тях".

Писмото дава доказателства за около 50 "повтарящи се и чести нарушения на въздушното пространство на Мали от френските сили" от началото на 2022 г. Дронове, хеликоптери или бойни самолети са летели над Мали "без разрешение" от Бамако, се казва в него.

Франция няма да "гони" ислямисти в Мали

Франция няма да "гони" ислямисти в Мали

Париж пред стратегически избор

Диоп пише, че французите са извършвали "шпионски дейности", включително "пратки, изпуснати" от френската армия на 8 август.

Малийската армия казва, че след атака срещу лагера Тесит преди една седмица, която отне живота на 42 малийски войници, са били проведени "тайни и некоординирани операции над полета".

Това доказва, че терористите, или по-точно сахелският клон на групировката "Ислямска държава", са се възползвали от "основна подкрепа и външен опит", твърди Диоп.

Франция не е отговорила на тези твърдения.

Това не е първият път, когато Мали обвинява Франция в нарушаване на въздушното ѝ пространство. През април тя отправи подобни твърдения, след като телата от масов гроб в Госи бяха открити и върнати на малийските сили.

Мали твърди, че френски войници са извършили тези убийства.

Франция заяви, че Мали и руските наемници от групировката "Вагнер" са отговорни, като отрече нарушения на въздушното пространство, наричайки обвиненията "дезинформация".

"В случай на запазване на тази позиция, която подкопава стабилността и сигурността на страната ни, Мали си запазва правото да използва самоотбрана", каза той.

Франция започна да се изтегля от Мали

Франция започна да се изтегля от Мали

Нейните сили се местят в съседен Нигер

Припомняме, че по-рано днес, френският генерален щаб съобщи, че след деветгодишно присъствие в Мали последните военнослужещи, участвали в операция "Бархан", са напуснали страната.

"В 13:00 ч. в понеделник последното подразделение на силите "Бархан", намиращо се на малийска територия, пресече границата между Мали и Нигер", цитира вестник "Фигаро" комюнике на генералния щаб.

По-рано в понеделник същият вестник съобщи, че няколко десетки души в град Гао в северната част на страната са участвали в демонстрация предишния ден с искане френските сили да ускорят оттеглянето си от страната. "Поставяме ултиматум от днес - неделя, 14 август 2022 г. - за окончателното напускане на Бархан в рамките на 72 часа", заявиха демонстрантите.

Мали претърпя два последователни военни преврата - през август 2020 г. и май 2021 г. След това преходното правителство обеща, че държавата ще се върне към гражданско управление през март 2024 г. Политическата криза съвпадна със сериозни проблеми със сигурността в страната, като през 2012 г. в северната част на страната започнаха да действат въоръжени сепаратистки групи. В същото време се извършват терористични нападения от радикални ислямисти.

В този контекст отношенията между дошлия на власт режим в Бамако и Париж рязко се влошават, което води до искане от страна на малийските власти за напускане на страната от френски войници.

В края на януари тази година малийските власти поискаха отзоваването на френския посланик от Бамако. Те оправдават това решение с "враждебните" изявления на френски служители срещу тях.

В началото на май Франция беше информирана за едностранното решение на преходното правителство на Мали да денонсира договора за сътрудничество в областта на отбраната, който обвързваше страните.

"Франция смята това решение за необосновано и официално оспорва всяко нарушение на двустранната правна рамка, което би могло да засегне силите на Бархан", заяви тогава говорител на френското външно министерство.