Малка Беларус е в състояние да противостои на най-големите държави. Това каза президентът на Беларус Александър Лукашенко на среща в Министерството на отбраната по въпросите на гарантирането на военна сигурност, предаде официалната беларуска телеграфна БелТА.

Според президента по принцип се смята, че е трудно да се води борба с онези държави, които имат не само военна мощ, но и голямо население. "Днес обаче изходът от военните действия вече не зависи от този фактор, както преди," обърна внимание главнокомандващият.

"Трябва да се воюва не с числа, а с умение, както някога казваше нашият известен командир (генералисимус Александър Суворов (1730-1800)-бел.ред.). Това придобива особена актуалност днес и предполага, че дори такава малка държава като Беларус е напълно способна да устои на най-големите държави", каза Александър Лукашенко. "Но още веднъж подчертавам: горещата война е това, което знаем как да водим и ще водим, ако не дай Боже трябва. Информационната конфронтация, която предшества гореща война и съпътства всяка военна конфронтация, е много важна," отбелязва още беларуският президент.

Лукашенко изненадан, че руската инвазия се проточила толкова дълго

Лукашенко изненадан, че руската инвазия се проточила толкова дълго

Беларус не заплашва никого, Западът да спи спокойно, уверява президентът

Лукашенко, който се счита за най-близкият до руския президент Владимир Путин държавен глава, запази поста си до голяма степен с подкрепата му по време на безпрецедентните протести след изборите през месец август 2020 година, които опозицията и повечето страни в Европа и НАТО считат за фалшифицирани.

Той често прави остроумни и понякога гръмки изявления, но досега страната му е само пасивен участник в руската агресия в Украйна. Беларуската територия се използва за плацдарм за руските войски за атаки срещу Украйна, но засега няма данни беларуски военни да са участвали по какъвто и да е начин във войната в съседната страна. Въпреки това срещу Беларус са наложени почти същите санкции като срещу Русия.

Лукашенко обвини Запада в опит да разчлени Украйна

Лукашенко обвини Запада в опит да разчлени Украйна

Полша искала да завземе западните територии на страната