Руският премиер Дмитрий Медведев стартира официално двудневно посещение в Хавана, силен израз на подкрепата на Русия за управлявания от комунисти остров, който е изправен пред ескалиращ натиск от страна на САЩ, съобщава "Ройтерс".

Москва се стреми да поднови търговските, военните и политическите си връзки с Куба през последните години, като част от по-широка стратегия за разширяване на присъствието си в Латинска Америка като противотежест на Китай и САЩ.

Русия подкрепя левите съюзници на Куба, Венецуела и Никарагуа, които администрацията на Тръмп атакува като "тройка на тиранията".

Подкрепата на Русия за Куба е незначителна в сравнение с някогашния Съветски съюз, но анализатори коментират, че е добре дошла, тъй като икономиката на острова страда от рязък спад на венецуелската помощ и американските санкции.

САЩ удариха Раул Кастро със санкции

САЩ удариха Раул Кастро със санкции

Санкционирани са и децата на Кастро

Преди всичко посещението на Медведев е символично и важно, допълват те.

"Символиката е, че американската стратегия за икономическо задушаване ще се провали, защото Куба може да се обърне на друго място за подкрепа - точно както по време на Студената война", обяснява Уилям Лео Гренд, професор по правителствено управление в Американския университет.

"Това е послание за Съединените щати, но и до кубинския народ, че не трябва да се отчайват, защото имат други приятели в чужбина."

Русия има капацитета да помогне на Куба в настоящата петролна криза, за която Хавана обвинява санкциите на САЩ за доставки на енергия до острова, въпреки че не е ясно дали е готова да поеме такъв голям ангажимент.

По време на Студената война, Москва подкрепяше революционното правителство на Фидел Кастро, предоставяйки му милиарди долари евтино зърно, машини и други стоки.

Тези субсидии изчезнаха след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и търговията спадна.

Отношенията отново се засилиха, когато Русия опрости 90% от дълговете на Куба за 35 милиарда долара от съветската епоха и започна да предоставя експортно финансиране на руски компании, които искат да продават на острова.

Това е все по-важно, тъй като западното търговско финансиране прекъсва поради нарастващата враждебност на САЩ.

ЕС засилва подкрепата си за Куба, независимо, че САЩ увеличават санкциите

ЕС засилва подкрепата си за Куба, независимо, че САЩ увеличават санкциите

ЕС е най-големият търговски партньор и инвеститор в Куба

Руските компании подписаха различни скромни мултимилионни сделки с Куба през последните години, за да подобрят рисковия индустриален сектор и инфраструктура.

По време на посещението на Медведев, Руският експортен център планира да подпише споразумение с Aviaimport на Куба за финансиране на проекти на стойност около 21 милиона евро за предоставяне на техническа помощ за самолети, произведени от Русия, обяснява генералният директор Андрей Слепньов.

Отделно REC и Banco Exterior de Cuba планират да подпишат финансова сделка на стойност около 33,8 милиона евро за модернизиране на стоманени пръти и фабрика за тел. Това ще позволи на кубинската компания Acinox Comercial да подобри производствения капацитет на валцувана стомана до 170 000 тона годишно от 40 000 тона сега, допълва той.

"Това може да помогне за засилване на конкурентните позиции (Acinox), включително международните... и да доведе до приток на валутни приходи в страната, което би повлияло положително върху икономическата ситуация на Куба", каза Слепньов.

Руският износ за Куба се е удвоил през 2017 г. до 414 милиона долара и е нараснал до 440 милиона долара миналата година, сочат официалните данни на Куба.

Въпреки че това е по-малко от една трета от испанския, китайския или венецуелския износ за Куба, изглежда ще продължи да нараства и да помогне на страната да реши конкретни проблеми.

Този руски износ включва стотици автомобили и микробуси, както и десетки локомотиви, които помогнаха на Куба да се бори със сериозен недостиг на обществен транспорт.

Тръмп удължи с година търговското ембарго срещу Куба

Тръмп удължи с година търговското ембарго срещу Куба

То е в сила от 1962 г. и трябваше да изтече днес

Русия е готова да стане стратегически партньор на Куба в производството на ядрена енергия, коментира първият заместник-ръководител на руското правителствено ведомство Сергей Приходко, цитиран от ТАСС.

"Както ни информираха кубинските ни колеги, те нямат планове за създаване на индустрия за производство на ядрена енергия в страната. Ако това решение бъде преразгледано, тогава, естествено, Русия ще е готова да стане стратегически партньор на Куба в тази посока", каза той.

По принцип Русия и Куба имат рамково междуправителствено споразумение за сътрудничество при използването на ядрената енергия за мирни цели. Това споразумение дава възможност на страните да обсъдят всички въпроси от взаимен интерес.

"В момента обсъждаме широк спектър от така нареченото неенергийно използване на мирен атом. По-конкретно, обсъждаме използването на ядрените технологии в медицината и селското стопанство", допълва Приходко.

Един от най-модерните руски бойни кораби акостира в Хавана под зоркото око на САЩ

Един от най-модерните руски бойни кораби акостира в Хавана под зоркото око на САЩ

Фрегатата е преминала през Панамския канал към Карибско море на 18 юни

Според руския държавен служител около 600-700 милиона евро могат да бъдат инвестирани в проект за основен ремонт на десет агрегата за производство на електроенергия в три топлоцентрали в Куба.

Руската "Интер РАО" - Експортната и кубинската държавна електроенергийна компания "Енергоимпорт" по-рано приеха пътна карта на проекта за основен ремонт на 10 100mw агрегати за производство на електроенергия в три кубински централи. Договорът трябва да бъде подписан през март 2020 г."

По-рано генералният директор Максим Сергеев komentira, че след като договорът бъде подписан, компанията планира да ремонтира годишно два блока за производство на електроенергия, като се започне от 2021 година.

Износът на руски петролни продукти за Куба нараства почти четири пъти през първата половина на 2019 г., обяснява Приходко. "Що се отнася до доставките на петрол за Куба, износът се умножи 3,7 пъти през първата половина на 2019 г."

Той заяви, че Русия и Куба традиционно си сътрудничат тясно в енергийния сектор. Освен всичко друго, енергийните министерства на двете държави подписаха пътна карта за ефективно участие на руските компании в програмата за развитие на енергийния сектор на Куба и повишаване на енергийната сигурност на страната.

"Основната цел на програмата е да намали зависимостта на Куба от вноса на енергийни ресурси и да увеличи енергийната сигурност на страната", допълва Приходко.

Освен това кубинската страна се интересува от сътрудничество в разработването на природни находища в Куба.

"Работата по тези и други многообещаващи области на сътрудничество в енергийния сектор ще продължи", коментира официалният представител.

Европейският съюз притеснен от политиката на Тръмп в Куба

Европейският съюз притеснен от политиката на Тръмп в Куба

"Налице е огромно безпокойство"