Германската канцлерка Ангела Меркел се срещна с американския президент Джо Байдън в кулоарите на срещата на ръководителите на страните членки на Г-7, като е обсъдила накратко с него проекта за газопровод "Северен поток 2".

"Знаете, че се водят преговори с американското правителство и експерти от федералното правителство. Смятам, че сме на прав път, от съществено значение и за двете ни страни е това Украйна да продължи да е партньор в транзита на природен газ", каза тя пред репортери, цитирана от "Новости".

Карнеги Европа: "Северен поток 2" е ахилесовата пета на Германия и ЕС

Карнеги Европа: "Северен поток 2" е ахилесовата пета на Германия и ЕС

Ако ЕС иска да е глобална сила, трябва да спре да е игрална площадка за Русия и Китай

Двамата ръководители са обсъдили предстоящите разговори между Байдън и руския президент Владимир Путин и са обменили мнения относно срещата на високо равнище на НАТО и "по въпроса за Афганистан".

"Също така скоро ще имаме възможност да поговорим малко по-дълго", добави Меркел.

"Северен поток 2" предвижда изграждането на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия.

Конгресмени републиканци призоваха за строги санкции срещу „Северен поток 2“

Конгресмени републиканци призоваха за строги санкции срещу „Северен поток 2“

Проектът да бъде спрян…

На проекта се противопоставя Украйна, която се страхува да не загуби приходи от транзита на руски газ, както и САЩ, които активно лансират своя втечнен природен газ в ЕС. През декември 2019 г. Вашингтон наложи санкции на компании, участващи в проекта. Полагането на газопровода беше възобновено година по-късно.

Строителството е към завършване - миналата седмица стана известно, че полагането на едната тръба е технически завършено и започва работа по пълненето ѝ с газ. Втората тръба може да бъде завършеан за месец и половина до два месеца.

Германия винаги се е застъпвала за завършването на "Северен поток 2" и е отхвърляла едностранните екстериториални санкции на САЩ.

Зеленски нарече "Северен поток 2" коз на Русия

Зеленски нарече "Северен поток 2" коз на Русия

"Всичко това се прави, за да няма Украйна следващ договор"