Плановете на руската опозиция да превърне гнева заради ареста и хвърлянето в затвора на Алексей Навални в депутатски места за сметка на управляващата прокремълска партия по-късно тази година претърпяха неуспех след ожесточено избухване на междуособици, пише "Ройтерс".

Раздорът започна в събота, когато ветеранът основател на "Яблоко", историческа антикремълска партия, призова хората да обърнат гръб на Навални, който се превърна в най-разпознаваемия опозиционен политик след арестуването и хвърлянето му в затвора, което предизвика протести в цялата страна.

Захарова: НАТО инструктира съратници на Навални за диверсия в Русия

Захарова: НАТО инструктира съратници на Навални за диверсия в Русия

Западът става агресивен, изоставайки в конкуренция, така е от години, десетилетия и векове

"Всеки трябва да реши дали да подкрепи Навални или не", написа Григорий Явлински в статия, която обвини Навални, че бил ксенофоб и авторитарен националист, нещо, което 44-годишният мъж е отричал в миналото.

"Но трябва да разбереш. Демократична Русия, уважение към хората и живот без страх и репресии са несъвместими с политиката на Навални", настоя още Явлински.

Намесата му идва преди парламентарните избори през септември, когато приближените на Навални планират да насърчат хората да гласуват тактически. Позицията на Явлински доведе до сътресения в "Яблоко" и предизвика яростно осъждане от сподвижниците на Навални, някои от които призоваха "Яблоко" да изгони Явлински.

Съветници на Навални зоват за нови протести и евросанкции срещу Кремъл

Съветници на Навални зоват за нови протести и евросанкции срещу Кремъл

Искат обкръжението на Путин да бъде санкционирано

Последвалата неприязън, в която много хора обиждат Явлински в социалните мрежи, а някои са на негова страна, повдига въпроси дали опозицията ще се обедини или, както в миналото, ще предизвика разделящи спорове и препирни.

Властите разрешиха на "Яблоко" да се кандидатира в миналото, въпреки че отдавна не успява да спечели достатъчно гласове, за да се сдобие с места в парламента. Междувременно исканията на сподвижниците на Навални да регистрират партия многократно бяха отхвърляни.

Някои членове на "Яблоко" разкритикуваха Явлински, като изтъкнаха, че той рискува да прогони избирателите в момент, когато хората търсели изход след протестите.

 Протестите в подкрепа на Навални ще продължат през пролетта

Протестите в подкрепа на Навални ще продължат през пролетта

Активистите по регионите са арестувани...

"Или нашата партия може да представлява тези хора, или ще останем без избиратели - единственият кислород за политическите партии", написа в отговор Лев Шлосберг, виден политик от "Яблоко".

Евгений Ройзман, бившият антикремълски кмет на град Екатеринбург, обяви, че вече не можел да се кандидатира за парламента с билет на "Яблоко".

Други коментираха, че е погрешно да се критикува Навални, който според тях е истински политически затворник и не може да отговори.

Раздорът осветява дългогодишни опасения сред някои опоненти на Кремъл относно годността на Навални да ръководи опозицията заради неприемливите му възгледи.

"Яблоко" го изгони през 2007 г. заради "националистическа дейност".

Навални от затвора: Не позволявайте да ви уплашат, останете свободни!

Навални от затвора: Не позволявайте да ви уплашат, останете свободни!

На власт са „шепа крадци-окупатори”...

Навални, който навремето беше заедно с екстремни националисти и използваше език за неруснаците, който някои критици смятат за обиден, настоя по това време, че истинската причина да му покажат вратата е собственото му желание да се отърве от Явлински.

Хвърлен в затвора по-рано този месец с присъда от три години и половина, от която трябва да излежи още 2 години и осем месеца, във връзка с дело за присвояване на средства, което според него е изфабрикувано, Навални отхвърли подобни критики в миналото като мотивирани от личностни различия и политически маневри.

Николай Рибаков, лидерът на партия "Яблоко", предложи подкрепа на Явлински в интервю за телевизия "Дождь".

Повече от 10 000 души са задържани на протестите в Русия в подкрепа на Навални

Повече от 10 000 души са задържани на протестите в Русия в подкрепа на Навални

Съд във вторник реши, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца

"Явлински направи много необичайно нещо в руската политика. Той говори честно на много хора за това, което хората говорят в кухните си, но се страхуват да кажат в социалните мрежи, защото се страхуват, че ще бъдат критикувани", отбеляза той.

Хвърлянето на Навални в затвора след завръщането му в Русия от Германия миналия месец, след като според много западни държави беше отровен в Сибир с бойно отровно вещество, накара десетки хиляди хора да излязат на улицата в знак на протест.

Неговите сподвижници призоваха хората да се съберат за кратко в дворовете си тази неделя и да кажат, че ще призоват за още протести, нещо, което Кремъл смята за незаконно, през пролетта. Те също така призоваха за още разследвания за корупция, по подобие на изключително популярни видеоклипове, които Навални създаде.

Явлински подчерта, че протестите и разследванията не били отговорът. Противниците на Кремъл трябвало да използват по-конвенционални методи, за да се опитат да спечелят места в парламента, настоя той.