Министерството на външните работи на Молдова изригна срещу участието на руския посланик Олег Васнецов във встъпването в длъжност на лидера на непризнатата Приднестровска молдовска република, която е силно проруска, информира "Новости".

"Така наречените "президентски избори" в Приднестровския регион са нелегитимни и противоречат на конституционните основи на Молдова. Участието на ръководителя на дипломатическата мисия на Руската федерация в подобни действия се разглежда от Министерството на външните работи и европейската интеграция като неприятелска акция", се подчертава в изявление на външното министерство на Молдова.

Новият президент на Молдова: Русия да се изтегли от Приднестровието

Новият президент на Молдова: Русия да се изтегли от Приднестровието

Мая Санду заяви, че Крим принадлежи на Украйна...

От ведомството отбелязаха, че тази позиция скоро ще бъде представена на вниманието на руския посланик.

В Кишинев са убедени, че присъствието на чуждестранни дипломати на мероприятия, които "могат да бъдат използвани за пропагандни цели", не допринасят положително за уреждането на приднестровския конфликт или за развитието на двустранните отношения, основани на взаимно уважение.

По-рано днес председателят на комисията по въпросите на помилването в президентската администрация на Молдова Йон Гузун говори по тази тема в социалните мрежи. Той предложи Васнецов да бъде обявен за персона нон грата, т. е. да бъде изгонен.

НАТО: Русия нарушава суверенитета на Молдова с присъствието си в Приднестровието

НАТО: Русия нарушава суверенитета на Молдова с присъствието си в Приднестровието

Новият молдовски президент вече се обяви за изтеглянето на Москва

На 12 декември в Приднестровието се проведоха седмите избори за глава на непризнатата република. Централната избирателна комисия обяви победата на Вадим Красноселски, който беше избран за втори мандат. Инаугурацията се състоя на 17 декември, като в нея участва Васнецов.

В Кишинев предварително обявиха, че няма да признаят изборите в Приднестровието за законни. Международната общност също не признава Приднестровието за независима държава.