Молдова прекъсна зависимостта си от руския газ. Това обяви премиерът на страната Дорин Речан на форум по сигурността в Букурещ, съобщава "Киев индипендънт".

"Ако в началото на войната (между Русия и Украйна - б.р.) 100% от енергията, потребявана в Молдова, идваше от Русия, то днес Молдова може да съществува без абсолютно никакъв природен газ или електричество от Русия", изтъкна той.

По негови думи Молдова се е включила в енергийната мрежа на Европа "както технически, така и търговски".

Молдова, която граничи и с Украйна, и с Русия, е изправена пред повишена заплаха за сигурността си от началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна.

Руските пропагандатори твърдят, че Украйна, Молдова или НАТО подготвят нападение срещу Приднестровието и предупредиха, че "нападение срещу Приднестровието би било "нападение срещу Руската федерация".

Молдова иска бързо в ЕС, застрашена е от Русия

Молдова иска бързо в ЕС, застрашена е от Русия

Русия ще продължи да бъде голям източник на нестабилност с години

Приднестровието е отцепнически регион, международно признат като част от Молдова, който се поддържа от незаконното присъствие на руски войски.

На 8 май представителят на приднестровската окупация в Москва Леонид Манаков поиска повече руски "миротворци" поради "влошаващата се ситуация със сигурността".

На 21 февруари Речан потвърди, че властите са били запознати с "няколко" руски сценария за дестабилизация на страната, включително план на Русия да поеме контрол над летището в Кишинев.

Молдова се отказва от част от руския газ

Молдова се отказва от част от руския газ

Иска преразглеждане на договорените обеми от "Газпром"

Той отбеляза, че агресията на Русия не се свежда само до Украйна. Войната накара Молдова да преразгледа статута си на неутрална страна.

"Укрепихме капацитета на институциите на Молдова да се изправят пред тези предизвикателства и оттук нататък трябва да се съсредоточим и върху дневния ред по сигурността", посочи Речан.

Република Молдова направи огромен скок в разбирането какво означава статут на неутралитет и разбрахме, че този статут може да ви защити, когато не се зачита. И че Русия не спазва този статут", обобщи той.

Молдова обмисля да съди "Газпром"

Молдова обмисля да съди "Газпром"

Заради рязко намаляване на доставките на природен газ