Говорителят руското външно министерство Мария Захарова отговори на вчерашната остра реакция от страна на германските власти, които обвиниха Москва в лъжа, че Меркел се опитвала да оказва натиск върху България да номинира нов кандидат за генерален секретар на ООН.

Берлин обвини Москва в лъжа за спекулацията Георгиева-Бокова

Берлин обвини Москва в лъжа за спекулацията Георгиева-Бокова

Говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер

В профила си в една от социалните мрежи Захарова написа, че "когато представителят на германското външно министерство Мартин Шефер я обвинява, че разпространява лъжлива информация, той говори, меко казано, неистината и затова тя има неопровержимо доказателство".

Тя уточнява, че "ако по мнението на Берлин имаше съмнение, че руската страна е оклеветила канцлера на Германия, по време на телефонния разговор между двамата външни министри на Русия и Германия Сергей Лавров и Франк Валтер Щайнмайер, този въпрос щеше да бъде повдигнат или дори разговорът поне щеше да започне с него". 

България подкрепя Бокова до 26 септември, след това не се знае
Обновена

България подкрепя Бокова до 26 септември, след това не се знае

Това става ясно от 30-минутното "експозе" на премиера Борисов

Захарова изтъква още, че с опровержение на статията в българска медия за договорка между руския президент Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел за смяната на българския кандидат за поста генерален секретар на ООН, излязла именно руската страна.

Тя коментира също така, че в момента на публикуването статията изглежда отговаряше на представителя на германското външно министерство, докато за Русия това не е така, за което Москва ясно и категорично заяви, за да разсее всякакви спекулации и провокации. Накрая тя завърша с народната поговорка, че "който копае гроб другиму, сам пада в него".