Под мекото зимно слънце в Северна Норвегия, американските морски пехотинци тренират в леда и снега, докато се учат как да се бият в смразяващи студове, пише "Ройтерс".

"Коя държава е на североизток", пита сержант Даниел Кроак пред група от 20 войници в камуфлирани бели униформи в борова гора близо до град Сетермоен.

"Русия", викат те.

Русия взима предвид засиленото присъствие на НАТО в Норвегия във военното си планиране

Русия взима предвид засиленото присъствие на НАТО в Норвегия във военното си планиране

Това обяви руският външен министър Сергей Лавров

Войските са част от контингент от 650 морски пехотинци, които организират скорошно съвместно военно учение с 3000 войници от Норвегия-член на НАТО в момент, когато и НАТО, и Русия увеличават военното си присъствие в Арктика.

На няколкостотин километра от Сетермоен, Русия модернизира силите си на полуостров Кола, където е нейния Северен флот. Русия извърши маневри през последните седмици, организирайки учения на подводници в Северния Атлантически океан, според източници на разузнаването, цитирани от норвежките медии.

"Не използвайте GPS. Те могат да бъдат заглушени", продължава Кроак към морските пехотинци, предупреждение, произтичащо от обвинения от НАТО, отречени от Русия, че Москва заглушава GPS системи в Норвегия.

Нарастващото напрежение обезпокоява много норвежци, не на последно място в град Киркенес, който вече три десетилетия се опитва да насърчи сътрудничеството с Русия.

Жителите могат бързо да преминат близката граница с безвизово разрешително. Мнозина отиват в близкия руски град Никел, за да си купят бензин, защото там е много по-евтин, а уличните табели използват както кирилица, така и латиница.

"Не ми харесва това увеличаване на военните от двете страни на границата. Не искаме нарастващо напрежение", коментира Ерик Викан, съсобственик на корабостроителницата "Кимек" в Киркенес, която получава две трети от приходите си от ремонт на руски кораби.

"Тук, на север, работим заедно за намаляване на напрежението ... Опитваме се да не бъдем част от всичко това."

Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия

Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия

Адмирал Джеймс Фого вижда заплаха от повече руски кораби, подводници и самолети в Атлантическия, Северния ледовит океан, Балтийско, Черно и Средиземно море

Около една трета от 180 служители на компанията са руснаци, 22 от които работят в руския пристанищен град Мурманск. Николай Чагин, механик от руския град Северодвинск, работи в корабостроителницата в Киркенес от 2006 г.

"Нямам проблеми, каквито съм имал преди това в Русия: имам добра работа, нормална заплата", обяснява той. Около 10% от жителите на Киркенес са сега от полуостров Кола.

"Киркенес е руски град в Норвегия", коментира Рун Рафаелсен, кметът на община Соер-Варангер, в която влизат Киркенес.

Той допълва, че танкове на границата не са добре дошли, въпреки че вижда членството на Норвегия в НАТО като "гаранция, че мога да си върша работата".

Русия отрича отговорност за повишаване на напрежението. Обвинява скорошното базиране на американските морски пехотинци в Норвегия, което вижда като предизвикателство за сигурността.

ВВС на Великобритания: Руските подводници няма къде да се скрият

ВВС на Великобритания: Руските подводници няма къде да се скрият

Самолетите "Посейдон" са с противокорабни ракети "Харпун" и торпеда за всякакви цели

Но притесненията на Норвегия нарастват, след като Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г. и след това организира арктически военни учения, включително морски маневри с кораби с балистични ракети.

"Това са ясни послания от Москва - не бъдете част от балистично-ракетната отбрана на НАТО)", коментира генерал-лейтенант Рун Якобсен, командващ Норвежкия съвместен щаб - оперативният команден център на Норвежките въоръжени сили.

Въпреки напрежението, той обяснява, че руските сили се държат по-малко агресивно на границата с Норвегия, отколкото в някои други гранични зони между Русия и НАТО, като например Балтийско море.

В усилията си да изгради доверие, през последните седмици, Якобсен е разговарял с регионалния ръководител на руската служба за сигурност на ФСБ на полуостров Кола и се среща с новия началник на Северния флот Александър Моисеев в Киркенес.

"Като малка държава, съседна на суперсила, трябва да се постигне правилния баланс между възпиране и успокоение", допълва Якобсен.

Но военните учения са важни за Норвегия.

"Съвместната работа е това, което позволява да воюваме заедно, ако се наложи", коментира Ларс Лервик, командир на Северната бригада със седалище в Сетермоен.

Норвегия предупреди за 8 руски ядрени подводници през отбраната на НАТО към САЩ

Норвегия предупреди за 8 руски ядрени подводници през отбраната на НАТО към САЩ

"Най-голямата операция на руски подводници след Студената война, демонстрираща способност да заплашват източното крайбрежие на САЩ"