Всичките осем носители на Нобеловите награди за медицина, химия, физика и литература за 2021 г. са мъже, отново разпалвайки повтарящия се дебат за разнообразието в много желаните награди, особено тези в науката, пише "Ройтерс".

Ардем Патапутян и Дейвид Джулиъс получиха в понеделник Нобеловата награда за медицина. Джорджо Паризи, Сюкуро Манабе и Клаус Хаселман спечелиха Нобела за физика за работата си по дешифриране на хаотичния климат, докато Бенямин Лист и Дейвид Макмилан получиха наградата за химия за разработване на инструмент за изграждане на молекули.

Танзанийският писател Абдулразак Гурна стана едва вторият цветнокож писател в Субсахарска Африка, който някога е печелил Нобелова награда за литература. Последният чернокож получател на наградата беше писателката Тони Морисън през 1993 г.

"Абдулразак Гурна отговаря поне на един от критериите за писател от нетрадиционна културна среда - неевропеец с колониален произход, но той не е жена", коментира Ан-Мари Морхед, ръководител на Шведската асоциация на жените академици.

"Остават две награди, Нобеловата награда за мир и Нобела за икономика. (Норвежкият) Нобелов комитет... все още има шанс да почете жена", изтъкна Морхед.

Лидерът на беларуската опозиция в изгнание Светлана Тихановска и Грета Тунберг са поне две жени, за които се смята, че са в съревнование за Нобеловата награда за мир, която по-късно днес ще бъде връчена в Норвегия.

Норвежкият Нобелов комитет се ръководи от жена и мнозинството от членовете са жени. Също така и предишният комитет, ръководен от жена и с мнозинство жени в него.

През последните години също така имаше истински тласък да не се дава наградата само на бели мъже от Северна Америка и Западна Европа, както беше в по-ранните десетилетия.

В сравнение с дузината черни лауреати в историята на Нобеловите награди за мир, никога не е имало чернокож получател на наградите за медицина, химия и физика, посочва професор Уинстън Морган, токсиколог от Университета в Източен Лондон, който е разглеждал представителството в наградите като част от изследванията му за неравенството в науките.

"По отношение на разликата между световното население и победителите - най-голямата разлика е между половете", отбелязва Морган и изтъква: "Броят на носителките на Нобелови награди е наистина, наистина малък."

Учени от двата пола вече се включиха в социалните мрежи, за да заклеймят липсата на жени, признати досега тази година.

GenderAvenger, организация с нестопанска цел, посветена на лансирането на женските гласове в публичния диалог, подчерта, че наградите били "като ужасна мистерия, в която знаете края по средата на книгата. 4 от 6 категории, обявени и не се вижда никаква жена, @NobelPrize. Е ли историята на Нобеловата награда за 2021 г., че мъжете са го направили? (Спойлер: Жените също вършат невероятна работа)".

Някои, включително Ели Мъри, асистент по епидемиология в Училището по обществено здраве към Бостънския университет, изразиха разочарование, че тазгодишните награди са изключили приноса на Каталин Карико и Кизмекия Корбет, ключови учени зад разработването на иРНК ваксини, които променят хода на пандемия.

"Проблемът за Нобеловата награда е, че тя има критерии и традиция и им е трудно да се откъснат от това", настоя Морган и добави, че комитетът вероятно ще реагира на научните иновации по време на пандемията след три или четири години.