Снощи в Италия се разразиха насилствени протести заради новите ограничителни мерки, наложени във връзка с втората вълна на новия коронавирус (COVID-19) в страната.

Съобщава се за сблъсъци в няколко големи града - включително Торино, където бяха хвърляни коктейли "Молотов" срещу полицаите, уточнява Би Би Си.

В Милано е използван сълзотворен газ за разпръскване на протестиращите, докато в Неапол също е имало насилие.

Коронавирус: Италия предупреди гражданите си да не пътуват в чужбина, очакват блокади в Европа

Коронавирус: Италия предупреди гражданите си да не пътуват в чужбина, очакват блокади в Европа

Което "да усложни всяко завръщане в Италия"

Демонстрациите започнаха скоро след като заповедта на националното правителство за затваряне на ресторанти, барове, спортни зали и кина влезе в сила в 18:00 часа местно време вчера.

Много области също така наложиха нощен полицейски час, включително Ломбардия, където е Милано, и Пиемонт, където е Торино.

Протести имаше в около дузина други градове, включително Рим, Генуа, Палермо и Триест.

Въпреки че първата национална блокада по-рано тази година беше спазвана по мирен начин, обявяването на подновените мерки беше посрещнато с незабавен отпор.

Малките фирми изтъкват, че те все още се възстановяват от тази първа блокада и че още ограничения могат да ги докарат до фалит.

Италия пак затвори цели сектори заради епидемията

Италия пак затвори цели сектори заради епидемията

Постановлението на Конте предвижда затваряне...

Редица луксозни магазини в централната част на Торино, включително бутик Gucci, бяха ограбени от тълпи, които заляха улиците, след като правилата влязоха в сила.

Демонстрантите обстрелваха полицията с фишеци и факли, докато полицейските части за борба с безредиците отговориха със сълзотворен газ.

В Милано тълпите скандираха "Свобода, свобода, свобода!", като влязоха в сблъсъци с полицията в центъра на града. Градът е столицата на Ломбардия, която е особено силно засегната от вируса.

Ресторантите, баровете и кафенетата трябва да спрат сервирането по масите в 18:00 часа и да предлагат само храна и напитки за вкъщи до полунощ. Контактните спортове са забранени, но магазините и повечето фирми ще останат отворени.

Италия обмисля по-строги мерки

Италия обмисля по-строги мерки

Апенините в опит да спрат пандемията

Новите ограничения, които са в сила до 24 ноември, също така предвиждат 75% от часовете в италианските гимназии и университети да се провеждат онлайн, вместо в класните стаи.

Регионалните правителства бяха поискали всички учебни часове да се провеждат чрез дистанционно обучение, съобщават италианските медии, но на този ход се противопостави министърът на образованието Лучия Ацолина.

Правителството също така призовава хората да не пътуват извън градовете, където живеят, освен ако не е абсолютно необходимо и да избягват използването на обществен транспорт, ако е възможно.

"Смятаме, че ще пострадаме малко този месец, но стискайки зъби с тези ограничения, ще можем да дишаме отново през декември", каза премиерът Джузепе Конте на пресконференция в неделя.

Ново взривно увеличение на заразените с коронавирус в Италия

Ново взривно увеличение на заразените с коронавирус в Италия

Ръстът на заразените в сравнение с вчера е с повече от 3000 души