Двама войници са убити при най-тежките сражения от подписаното през февруари примирие с проруските сепаратисти, съобщава Киев, цитиран от „Франс прес".

Секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Александър Турчинов заяви, че екстремистите 153 пъти са обстрелвали позиции на правителствените сили във военната зона.

Това интензивно обстрелване съответства на активна враждебност, отбелязва той в съобщение.

Двете враждуващи сили се борят за контрол върху изключително важна магистрала, която свързва югоизточния пристанищен град Мариупол с Донецк и северните райони.

По-голямата част от артерията е под контрола на прокиевски звена. Ако сепаратистите успеят да ги изтласкат, това може да открие пътя им към завладяването на Мариупол.

На официалната страница на сепаратистите се отбелязва, че украинските сили са убили един цивилен и са ранили трима при атака срещу Донецк. Те обвиняват правителствените сили, че са „изстреляли 500 снаряда и ракети" по техни позиции в провинциите Луганск и Донецк.

Междувременно Държавният департамент на САЩ съобщи, че държавният секретар на САЩ Джон Кери се е обадил по телефона на руския си колега Сергей Лавров да го призове за незабавно прекратяване на огъня в Украйна.