По време на среща с външните министри на страните членки на Европейския съюз в Брюксел, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че ЕС трябва да спре да угажда на палестинците и да последва американския президент Доналд Тръмп, който според Нетаняху им казвал истината, съобщават израелски медии.

Очакваме държавите от ЕС да признаят Йерусалим за столица на Израел, отсече Нетаняху

Очакваме държавите от ЕС да признаят Йерусалим за столица на Израел, отсече Нетаняху

Израелският лидер разговаря с Могерини

По думите на Нетаняху, действията на Израел предотвратявали разпространението на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), допълвайки, че "правим това, за да защитим себе си, но също така и Европа. Няма друга страна в Близкия изток, която да защитава Европа като Израел".

По-рано Нетаняху говори положително за американската мирна инициатива, докато ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини каза пред израелския премиер, че Европа иска да бъде по-ангажирана в преговорите между израелци и палестинци.

Могерини също така приветства решението за две държави като единствената възможна рамка за разрешаване на конфликта и заяви, че ЕС подкрепя идеята Йерусалим да е споделена столица за израелци и палестинци. Нетаняху, от своя страна, заяви, че мирът зависел от палестинското признаване на Йерусалим за столица на Израел.