Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че очаква европейските държави да последват САЩ и да признаят Йерусалим за столица на еврейската държава, информира БиБиСи.

Нетаняху е в Брюксел за разговори с евролидерите - за първи път министър-председател на Израел посещава града за последните повече от 20 г.

Нетаняху: Йерусалим е столица на Израел в продължение на 3000 г.

Нетаняху: Йерусалим е столица на Израел в продължение на 3000 г.

Колкото по-бързо палестинците приемат това, толкова по-скоро ще има мир...

Но шефът за външната политика на ЕС Федерика Могерини е категорична, че позицията на съюза по въпроса няма да бъде променена.

Ходът на президента на САЩ Доналд Тръмп остави Вашингтон в изолация във връзка с най-спорния въпрос в израелско-палестинския конфликт.

При пристигането си в Брюксел Нетаняху отново приветства решението на САЩ, подчертавайки, че Йерусалим е столица на еврейския народ вече 3000 години.

Вярвам, че всички или повечето европейски държави ще си преместят посолствата в Йерусалим, признавайки града за столица на Израел и ще се обвържат енергично с нас за сигурност, просперитет и мир, допълни Нетаняху.

Нетаняху критикува европейското "лицемерие"

Нетаняху критикува европейското "лицемерие"

Премиерът на Израел е на двудневно посещение във Франция и Белгия

Могерини обаче подчерта, че ЕС ще продължи да признава "международния консенсус" за Йерусалим.

"Вярваме, че единственото реалистично решение на конфликта между Израел и Палестина се базира на две държави със столица Йерусалим и на двете", каза тя и осъди "всички нападения срещу евреи навсякъде по света".

Нетаняху постави Тръмп в пантеона на ционизма

Нетаняху постави Тръмп в пантеона на ционизма

Проблемът на Израел е съсредоточен в държавите от Западна Европа

Преди визитата в Брюксел Нетаняху се срещна с френския президент Еманюел Макрон в Париж, който призова за замразяване строителството на селища в окупираните територии и диалог с палестинците.