Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел е едно от ключовите събития в историята на еврейската държава, пише "Таймс оф Израел".

"Има важни моменти в историята на ционизма - Балфурската декларация, основаването на държавата, освобождението на Йерусалим и вчерашното съобщение на Тръмп", каза Нетаняху във видео, качено в социалните мрежи.

Той добави, че е съобщил на Тръмп, че ще влезе в историята с това решение на САЩ.

Защо Тръмп подпали бурето с барут в Йерусалим?

Защо Тръмп подпали бурето с барут в Йерусалим?

И дали това няма да е отровен подарък за Бенямин Нетаняху и за Израел

Според Нетаняху решението на Тръмп се приема от всички израелци.

Междувременно израелски източник разкри, че Нетаняху е разговарял с американския президент три пъти през последните дни. Те са обсъдили решението за признаване на Йерусалим за столица на Израел.

Нетаняху е уверил Тръмп, че статуквото на Храмовия хълм ще се запази.

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел
Обновена

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

В Газа палят американски знамена

Относно международната реакция представителят поясни, че отговорът на държавите от Централна и Източна Европа е бил "премерен".

"Проблемът на Израел е съсредоточен в държавите от Западна Европа, което може да се види също от реакцията им относно изявлението на президента Доналд Тръмп", поясни представителят и добави, че еврейската държава действа и в други райони по света, създавайки нови отношения с Латинска Америка, Азия и Африка.

Източникът разкри, че Нетаняху ще посети Париж и Брюксел в началото на следващата седмица във връзка с казуса за Йерусалим. Премиерът на еврейската държава ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон, с шефа за външната политика на ЕС Федерика Могерини и с всички външни министри на страните членки на ЕС.

За първи път от две десетилетия Нетаняху ще е първият действащ премиер на Израел, който ще се срещне с всички външни министри на ЕС.