Руски изтребители Су-27 са били вдигнати по спешност над Черно море, за да пресрещнат американски разузнавателен самолет. Това съобщиха от пресслужбата на Южния военен окръг на Русия, цитирани от руските медии.

"На 1 юли 2020 г. дежурните части на противовъздушната отбрана навреме забелязаха разузнавателен самолет на американските военновъздушни сили над Черно море и изпратиха руски изтребители да го ескортират", се уточнява в съобщението.

Русия пак вдигна изтребители заради бомбардировачи на САЩ

Русия пак вдигна изтребители заради бомбардировачи на САЩ

Били на значително разстояние от руските граници

Наближаващият американски разузнавателен самолет е бил засечен от радари, докато летял "на значително разстояние" от руското въздушно пространство.

Руските изтребители са идентифицирали шпионския самолет като RC-135W Rivet Joint. Руските самолети го били спрели да премине държавната граница на Русия, като са го прогонили далеч от границата в съответствие с международните правила.

На 29 юни руски изтребители Су-27 пресрещнаха два военни самолета на САЩ, патрулен самолет на ВМС на САЩ P-8A Poseidon и стратегически разузнавателен самолет на ВВС на САЩ RC-135 над неутралните води на Черно море.

Русия вдигна Су-27 срещу бомбардировачи на САЩ над Балтийско море

Русия вдигна Су-27 срещу бомбардировачи на САЩ над Балтийско море

Американските самолети са летели над неутралните води на Балтийско море