Президентът на САЩ Барак Обама призова световните лидери да подпомогнат новите опити за постигане на мир в Близкия изток и заяви, че световната икономика и напуснала пропастта на депресията, предаде АП. Той заяви това по време на 65-тото общо събрание ООН в Ню Йорк.

Обама заяви, че „съвместните усилия на Америка и нациите по света са стимулирали растежа и са възстановили търсенето, което е довело до разкриване на нови работни места. По думите му, сега упоритата работа трябва да продължи, докато „семената на прогреса не израстат в по-осезаем просперитет за всички хора по света".

По въпроса за отношенията между Израел и Палестина, американският президент заяви, че има възможност да се прекратят продължилите поколения насилие и нестабилност. Обама апелира за продължаване на мораториума за строеж на еврейски селища на Западния бряг. Той призова световните лидери да подкрепят течащите в този момент преговори.

Обама заяви пред тях, че трябва да загърбят годините на цинизъм и песимизъм и да подкрепят преговорите по наболелия близкоизточен въпрос, които, според него, могат в рамките на година да доведат до независима Палестина и сигурен Израел.

По думите на американския президент, без споразумение „още кръв ще бъде пролята" и „тази свещена земя ще остане символ на разделението".

По въпроса за сигурността, Обама защити политиката на администрацията си за привличане на Иран на масата за преговори по отношение на ядрената му програма - метод, който не е проработил до този момент. През юли на ислямската държава бяха наложени нови санкции.

„Вратата за преговори е отворена и Иран трябва да избере дали да мине през нея", каза американския държавен глава, но подчерта, че Техеран трябва „да покаже чисто и правдоподобно желание и да докаже на света, че ядрената програма е с мирни цели.

Иран в последно време показа интерес към преговори със Запада и в сряда петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия предложиха на Техеран нов шанс да започне преговори.