От началото на инвазията в Украйна там са загинали 1611 цивилни жители, включително 131 деца, според актуализирани данни на ООН. Броят на ранените се оценява на 2227 души, информира Руската служба на Би Би Си.

Сред загиналите са 409 мъже, 240 жени, 25 момичета и 43 момчета, както и 63 деца и 831 възрастни, чийто пол все още не е известен.

В териториите на Донецка и Луганска области, контролирани от Украйна, са убити 425 души, се казва в доклада. В териториите, контролирани от самопровъзгласилите се "народни републики", са убити 67 души. В други региони на Украйна са загинали 1119 души, съобщи ООН.

Повечето от регистрираните цивилни жертви са в резултат на използването на оръжия с голяма площ на поражение, включително тежка артилерия и реактивни системи за залпов огън, ракетни и въздушни удари, се казва в доклада.

ООН отбеляза, че реалният брой на загиналите е много по-висок, тъй като в докладите са включени само потвърдени случаи, а там, където има битки, е невъзможно бързо да се провери информацията.

Междувременно кметът на Мариупол съобщи за 5000 загинали, но тази информация няма как да бъде потвърдена. Освен това много украинци са напуснали страната, някои от които към Русия или към територии, контролирани от проруските сепаратисти и те не са регистрирани като официално напуснали Украйна бежанци. За тях официланта украинска позиция, е че те са "депортирани насила" от руската страна.

Припомняме, че вчера за първи път Русия призна официално, че е понесла значителни загуби във военните действия в Украйна. На 25 март руското министерство на отбраната съобщи, че по време на специална операция в Украйна са загинали 1351 души, а 3825 души са ранени, което е последната конкретна информация по този въпрос.

Призовават украинците да се евакуират от 3 области

Призовават украинците да се евакуират от 3 области

Очаква се ескалация