Прокуратурата в македонската столица Скопие поиска задържането на четирима участници в проведените протести срещу правителството, информира местната медия МИА.

Срещу четиримата задържани, на възраст между 26 и 40 години, вчера полицията е повдигнала обвинения за „участие в тълпа, която е възпрепятствала изпълнението на служебните задължения на полицаите". Държавното обвинение иска постоянното им задържане заради опасност от бягство и повтаряне на деянието.

Вчера вечерта отново имаше протести пред парламентът на Бившата югославска република Македония. Във вторник полицията съобщи, че e задържала 30 души, един протестиращ и 38 полицаи пък са ранени. Полицията блокира всички улици край правителствените сгради.

Протестиращите са предимно на възраст между 20 и 30 години. Те искат оставката на вътрешния министър, тъй като смятат, че е отговорен за потулване убийството на младежа Мартин Нешковски, който беше убит от полицай на 6 юни 2011 година.

В телевизионно обръщение премиерът на БЮРМ Никола Груевски призова за спокойствие и избягване на насилие. Той подчерта, че институциите в страната са подготвени да реагират на различни сценарии и според него лидерът на македонската опозиция се опитва да изземе властта чрез насилие.

„Това не трябва да се случва. Трябва да останем спокойни и да действаме мъдро и разумно. Не трябва да бъдем въвличани в сценариите на Заев ( б.р - Зоран Заев, лидер на Социалдемократическия съюз на Македония), който иска да изземе властта чрез насилие", обяви премиерът.

Според него македонската опозиция лъже и си играе с чувствата на македонците.

Груевски подчерта, че мнозинството членове на ВМРО-ДПМНЕ призовава да се организират протести с цел да се изрази негодуванието от настоящата ситуация.

По думите му тази криза може да бъде разрешена само чрез политически диалог в парламента и осветляване на казуса с подслушването.