Опозицията в Албания се обяви в сряда в Конституционния съд срещу ратифицирането на спорна сделка, която правителството подписа с Италия за съвместно обработване на някои молби за убежище на мигранти, пристигащи в Италия по море, съобщава АП.

Миналия месец албанският премиер Еди Рама и италианският му колега Джорджа Мелони обявиха петгодишно споразумение, в което Албания се съгласи да приютява временно до 3000 мигранти на месец - до 36 000 мигранти годишно - докато Рим ускорява молбите им за убежище в Италия.

Рама смята сделката за жест на реципрочност към Италия, която през 1991 г. приветства хиляди албанци, бягащи от бедността след падането на комунизма.

Законопроектът на албанското правителство ще бъде обсъден на 21 декември и ще бъде гласуван в 140-местния парламент, където управляващите социалисти на Рама имат 74 места.

В писмо до съда опозицията заяви, че иска парламентът да спре ратификацията, твърдейки, че тя противоречи на конституцията и международното право.

Брюксел прие мигрантското споразумение между Италия и Албания

Брюксел прие мигрантското споразумение между Италия и Албания

То не е обект на европейското право

Изолацията на мигрантите в лагери в Албания им отказва "всяко право, което албанската конституция има за отделни лица", се казва в писмото.

Припомняме, че Албания предложи две съоръжения на около 75 километра южно от столицата Тирана. Тези, които ще бъдат депортирани, ще бъдат изпратени в лагер от седем хектара на бивше военно летище, според министъра на отбраната Нико Пелеши. Италия ще плати за изграждането на двата центъра, които ще бъдат под италианска юрисдикция, а Албания ще осигури външната им охрана. Мелони каза, че очаква центровете да заработят следващата пролет.

Министърът на вътрешните работи Таулант Бала каза, че Албания ще приюти временно до 3000 мигранти, докато Италия обработва молбите им за убежище. В момента натрупаните молби за убежище в Италия възлизат на 82 000.

Сделката беше критикувана от правозащитни организации и други групи, заедно с левите опозиционни партии в Италия.

Италия потърси повече солидарност от други държави от Европейския съюз, за да ѝ помогне да се справи с нарастващия брой пристигащи. До средата на октомври броят на мигрантите, пристигащи в Италия с лодки, почти се е удвоил до 140 000 в сравнение със същия период преди година.

Албания ще приема по не повече от 3000 мигранти след споразумението с Италия

Албания ще приема по не повече от 3000 мигранти след споразумението с Италия

Очаква се през страната годишно да преминават по 36 000 мигранти