Разследващите са открили мобилни телефони сред отломките от катастрофиралия пътнически самолет на Germanwings във Френските Алпи, но телефоните не се очаква да предоставят улики какво се е случило, съобщава АП.

От френската жандармерия обявиха, че откритите телефони не са преминали през щателна проверка. Не се разкриват повече подробности.

И днес продължава издирването на лични вещи и втората „черна кутия" от падналия самолет.

По-рано тази седмица френското списание Paris-Match и германският таблоид Bild писаха, че са видели видео от мобилен телефон, на което са записани последните моменти от полета. Властите обявиха, че разследващите не притежават такова видео.

Междувременно германският вътрешен министър Томас де Мезиер заяви, че разглежда възможността за задължителна проверка на самоличността на всички пътници в рамките на Европейския съюз и Шенген, отбелязва „Билд".

Властите ревизират мерките за сигурност в областта на авиотранспорта след катастрофата на самолета във Франция, при която загинаха всички 150 души на борда.

След катастрофата ние проверихме всички пътници и екипажа, за да установим дали са ни известни като потенциални нападатели, защото искаме да знаем дали е било терористична атака. Но разбрахме, че към момента не ние е ясно кой е бил в самолета, добави Мезиер пред германското издание.

Вътрешният министър изтъкна още, че премахването на граничния контрол и паспортната проверка в Шенген означава, че самоличността на пасажерите няма да се проверява системно.

Ако пътник даде своя билет на друг човек, само името на първия пътник ще бъде записано. Това е огромен проблем в сигурността и ние трябва сериозно да обсъдим дали наистина може да се запази този начин в бъдеще...трябва да знаем кой всъщност е на борда на самолет, обясни министърът.

Позволено е пътуването без виза в 26-членната Шенгенска зона.

Мезиер също призова за по-добър обмен на информация със страните извън Шенген, за да се предотвратяват терористични атаки.

Според източници, цитирани от „Билд", работна група от френски и германски експерти работи по промяна на механизма за защита на вратата на пилотската кабина.