Андреас Любиц, който се смята, че умишлено е разбил пътническия самолет на Germanwings, е излъгал лекарите, че е в болнични, а през това време е летял, съобщава германският таблоид „Билд", предаде Ройтерс.

Преди няколко дни германски прокурори обявиха, че той е укрил заболяване от своите работодатели.  От изнесената информация става ясно, че Андреас Любиц е заблудил лекарите и компанията, за която работи.

Вестникът пише, позовавайки се на източници, свързани с разследването, че 27-годишният помощник-пилот е потърсил медицинска помощ заради проблеми със зрението.

Въпреки че Любиц информирал лекарите за работата си като пилот и че работодателят му е Germanwings, той умишлено скрил факта, че все още работи, отбелязва изданието.

„Билд" допълва, че документите, които са на разположение на следствието, разкриват, че пилотът е претърпял автомобилна катастрофа в края на 2014 година. Той е пострадал при отварянето на въздушната възглавница и се оплакал от травма и проблеми със зрението.

Разследващите все още се опитват да установят защо Любиц е поел контрола над Airbus A320, защо не е допуснал капитана в заключената от него пилотската кабина и защо е забил самолета във Френските Алпи. При катастрофата загинаха всички 150 души на борда.

Според здравния му картон Любиц е вземал лекарства срещу депресия, пристъпи на тревожност и панически атаки, пояснява вестникът, допълвайки, че пилотът конкретно е вземал антидепресанти и успокоителното Лоразепам.

От „Луфтханза" съобщиха, че когато Любиц възобновил обучението си като пилот през 2009 г, той предоставил на авиаторското училище медицински документи, показващи, че в миналото е „боледувал от остра депресия".