Няколко хиляди македонци се събраха пред сградата на парламента в Скопие вечерта на Гергьовден. Това става за втора вечер след предишните масови безредици, предаде Ройтерс.

Масови демонстрации бяха организирани и в Прилеп и Битоля.

Сред участниците в протестната акция е и почти цялото ръководство на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония.

Протестите в Скопие избухнаха, след като лидерът на Социалдемократически съюз на Македония Зоран Заев обвини премиера Никола Груевски, че се e опитал да прикрият убийството на 22-годишния Мартин Нешковски, който беше пребит от полицай през 2011 г.

Говорителят на Европейската комисия Мая Коциянчич призова всички политически фактори в Македония да помогнат за решаването на политическата криза в страната.

"ЕС отново подчертава силното си безпокойство във връзка със ситуацията в страната и съжалява за нараняванията, понесени от демонстранти и членове на силите за сигурност на снощните демонстрации", заяви Коциянчич, цитирана от БНР.

Европейската комисия напомня също необходимостта да се избягва всякакво прекомерно използване на сила от правоналагащите органи, отбеляза още говорителката на ЕК.