Папа Франциск и генерал Марк Мили, председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ, обсъдиха войната в Украйна и надеждите за мир там по време на частна аудиенция във Ватикана в понеделник, предава "Ройтерс".

Мили, който е католик, след това каза пред репортери, пътуващи с него, че посещението означава много за него, сподели говорителя на Мили, полковник Дейв Бътлър.

Генералът, който е на посещение в няколко европейски страни, каза, че папата е дълбоко загрижен за загубата на живот в Украйна, особено на цивилни, след нахлуването на Русия през февруари 2022 г.

Мили остро критикува Москва, че организира "кампания на терор" срещу цивилни в Украйна, включително чрез насочване на атаки към гражданска инфраструктура като част от военната си стратегия.

Силен поддръжник на защитата на Украйна срещу руските сили, 65-годишният Мили подкрепя изпращането на милиарди долари в оръжие на Киев.

Франциск осъди международната търговия с оръжие като цяло, но каза миналата година, че е морално легитимно нациите да доставят оръжия на Украйна, за да помогнат на страната да се защити от руската агресия.

Както е обичайно при частните папски аудиенции, Ватикана включи срещата в графика на папата, но не даде подробности за дискусиите.

Генералът от армията с четири звезди, който се пенсионира по-късно тази година, влезе в заглавията през ноември, като предупреди за вероятността от категорична украинска военна победа в близко бъдеще, като същевременно подчерта възможността за политическо решение за прекратяване на боевете.

Папата предупреждава, че войната в Украйна изглежда „няма край“

Папата предупреждава, че войната в Украйна изглежда „няма край“

Пратеникът на папата, италианският кардинал Матео Дзупи, е приключил консултациите си в Москва

Франциск поиска от украинския президент Володимир Зеленски да бъде отворен за диалог с Русия, но Зеленски иска Ватикана да подкрепи мирния план на Киев, който призовава за възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на руските войски и прекратяване на военните действия и възстановяване на държавните граници на Украйна.

Междувременно 86-годишният папа изпрати свой собствен пратеник за мир, италианския кардинал Матео Зупи, в Киев, Москва и Вашингтон, за да обсъди главно хуманитарната помощ и репатрирането на украински деца.

Киев изчислява, че близо 19 500 деца са били отведени в Русия или окупирания от Русия Крим от февруари 2022 г., което осъжда като незаконно депортиране.

Служители на Ватикана казват, че Зупи скоро ще отиде в Пекин, за да се опита да привлече подкрепата на Китай.

Кулеба: Украйна ще направи всичко по силите си да заглуши призивите за "преговори"

Кулеба: Украйна ще направи всичко по силите си да заглуши призивите за "преговори"

Той също така смята, че предстоят голям брой трудни международни срещи на върха