В сряда, по време на общата аудиенция във Ватикана, папа Франциск за първи път говори за наемниците, от чиято жестокост, както се изрази, страда цивилното население на Украйна, предава Ройтерс.

Папата непрекъснато призовава световните лидери да спрат кръвопролитията и апелира паството си да се моли за мир в Украйна, но призивите му обикновено са по-общи.

Папа Франциск не уточни за какви наемници става дума, но западната преса смята, че най-вероятно става дума за ЧВК "Вагнер", частна военна компания, ръководена от Евгений Пригожин, която също изпълнява мисии със съмнителен характер в Азия и Африка.

САЩ и ЕС обвиняват ЧВК в провеждане на незаконни въоръжени операции в интерес на Кремъл.

Руският президент Владимир Путин многократно е заявявал, че групировката не представлява интересите на държавата, а като частна военна компания има право да действа навсякъде по света, стига действията й да не противоречат на руското законодателство.

В същото време дейността на такива организации не се регулира от руското законодателство. Дори в Наказателния кодекс на Руската федерация има член, който предвижда наказание за наемничество.

Известно е също, че наемници от Сирия се бият на страната на Русия в Украйна, а наскоро беше съобщено, че руски вербовчици привличат на своя страна бивши бойци от специалните сили от Афганистан.

От друга страна Русия и проруските сепаратисти твърдят, че на страната на на Украйна се бият чуждестранни наемници и дори осъдиха на смърт чуждестранни бойци, заловени в плен, но те по-късно бяха разменени и напуснаха Украйна. Киев твърди, че става дума или за доброволци или за хора, които са станали част от украинските въоръжени сили още преди началото на войната (февруари 2022 година) и са се установили трайно в Украйна.

Днес Валенти Рогов, украински проруски политик, лидер на полуказионното движение "Ние сме с Русия", заяви,че в Украйна се бият редовни полски военни, твърдение, което не е проверено по независим път.

Middle East Eye: ЧВК "Вагнер" масово набира наемници в чужбина

Middle East Eye: ЧВК "Вагнер" масово набира наемници в чужбина

Предлага се двойно заплащане, за да се бият в Украйна