Папа Франциск пристигна в Ирландия. Това е първата от 39 години визита на главата римокатолическата църква в тази страна.

Посещението е на фона на многочислени скандали за педофилия от католически свещеници, информира Евронюз.

Когато през 1979 г. в Ирландия пристигна папа Йоан Павел II, над три четвърти от жителите на страната са отишли да го видят. В това време в Ирландия са били забранени разводите и контрацепцията.

Педофили от Католическата църква в САЩ сексуално насилвали над 1000 деца

Педофили от Католическата църква в САЩ сексуално насилвали над 1000 деца

Повече от 300 "хищници" сред католически духовници

Към момента страната е значително променена. За последните три години ирландските избиратели на два пъти оспориха мнението на Църквата, гласуваха на референдум за легализация на еднополовите бракове и абортите.

Папа Франциск призова католиците да разобличат свещениците педофили

Папа Франциск призова католиците да разобличат свещениците педофили

Раните на жертвите от сексуалните насилия са без давност, пише папата

Мнозина помогнаха за подкопаване авторитета на (римокатолическата) Църква и разобличиха в различни държави случаите на педофилия от католически свещеници.
Броят на разкритите случаи на сексуални посегателства от страна на католически свещеници нарасна лавинообразно след 1990 г. Ирландия не е изключение.

Ватиканът изпитва "срам и тъга" от педофилията в църквата в САЩ

Ватиканът изпитва "срам и тъга" от педофилията в църквата в САЩ

В същото време епископи в САЩ обещаха в разследването да не участват религиозни лица

В очакване на протести от страна на пострадалите в навечерието на визитата в Ирландия папа Франциск се обърна към всички вярващи с призив да изкоренят злоупотребата на духовниците и с обещание, че църковната йерархия повече няма да укрива виновните от правосъдието.

Основният акцент при визитата на папа Франциск е участието във всемирната среща на католическото семейство. Затова той ще посети стария Нок в северозападната част на страната, където, според преданието, в 19 век са се появили Богородица, Йосиф Обручник и Йоан Богослов.