Парламентът пак бламира премиера Тереза Мей. Депутатите отхвърлиха възможността за Брекзит без сделка, съобщи в. "Гардиън".

Какво гласуват тази вечер в британския парламент за Брекзит?

Какво гласуват тази вечер в британския парламент за Брекзит?

Предложението на правителството и две поправки

Депутатите подкрепиха поправката "Спелман", която отхвърля Брекзит без сделка. За предложението гласуваха 312-ма, а 308 гласа бяха против.

Поправката "Спелман" не е правно обвързващо решение и не изключва Великобритания да напусне ЕС. Все пак днешното гласуване означава, че депутатите вече могат да гласуват за отлагане на Брекзит.

Това гласуване ще се проведе в четвъртък, а ако бъде прието - и ЕС се съгласи с него - Обединеното кралство няма да напусне ЕС, както е планирано на 29 март.

Тереза Мей вече подчерта, че ако депутатите отхвърлят Брекзит без сделка, това ще стане официална политика на кабинета.

Минути по-късно депутатите отхвърлиха поправката "Малтхаус", която беше отхвърлена със смазващо мнозинство от 210 гласа. Това е изненада, защото зад поправката "Малтхауз" стои консервативният депутат Дориан Грийн. Документът се радва на подкрепата на застъпници на напускането и на оставането на ЕС.

Компромисът залага на "управляема сделка". Тя предвижда забавяне на Брекзит до 22 май, както и преходен период до края на 2021 г., дори Великобритания да напусне ЕС без споразумение.

Представители на ЕС обаче настояха, че Великобритания ще получи преходен период след Брекзит, ако приеме споразумението за оттегляне, изготвено от премиера Тереза Мей. Припомня, че въпросният документ на два пъти беше отхвърлян в Камарата на общините.

Британските депутати приеха с 321 гласа "За" срещу 278 гласа "против" правителственото предложение за отхвърляне на "Брекзит без сделка" при третото окончателно гласуване. Това е мнозинство от 43 гласа, отбелязват анализатори.

Британският премиер също така предупреди депутатите, че отлагането на Брекзит ще означава, че Великобритания трябва да участва евроизборите, което не е добра идея.

Мей за пореден път отхвърли вариантът да се проведе втори референдум за Брекзит.

След вота стана ясно, че 14 членове на кабинета на Тереза Мей са гласували "за" поправката, която забранява излизането на Великобритания от ЕС без сделка.

Тереза Мей ще даде още един шанс на депутатите да приемат нейната сделка. Това ще се случи другата сряда.