Единствено парламентът има правомощията да задейства Brexit (излизането на Великобритания от Европейския съюз), като уведоми Брюксел за намерението на Обединеното кралство да напусне ЕС. Това постанови едно от висшите съдилища на страната, съобщава "Гардиън".

Вероятно решението на съда ще доведе до забавяне на темпа на излизането на Великобритания от Общността и е голямо поражение за британския премиер Тереза Мей, която беше настояла, че единствено правителството ще реши кога да задейства процеса.

Ръководителят на съда изтъкна, че "най-фундаменталната разпоредба на британската конституция е, че парламентът е суверен".

Зареденото с политически заряд решение обаче е вероятно да бъде обжалвано пред Върховния съд от правителството.

Прехвърляйки отговорността за започване на Брекзит на британските депутати, тримата висши съдии рискуват, тъй като досега в британската правна история подобен казус не е бил налице.

Правният спор се фокусира върху член 50 от Договора за Европейския съюз, който гласи, че всяка държава членка може да напусне "в съответствие с конституционните си изисквания" - неопределен термин, който позволи и на двете страни да преследват съперничещи си интерпретации.

Решението може да подкопае властта на министър-председателя да провежда преговори с други страни от ЕС преди оттеглянето на Великобритания.

Адвокатите на правителството твърдяха, че министър-председателят има правомощията да даде официално уведомление.