Петима души бяха убити и 19 ранени при украински обстрел на село в контролираната от Русия Луганска област, съобщи в сряда координационен център, създаден от Москва, цитиран от Ройтерс.

Центърът съобщи в "Телеграм", че украинските сили са използвали ракетни установки HIMARS, за да атакуват птицеферма в село Карпати.

Ройтерс не успя да провери независимо доклада. Москва контролира почти цялата Луганска област в Украйна.

Засега няма коментар от украинска страна, но Киев почти никога не поема публично отговорност за атаки в контролирана от Русия територия в Украйна или в Русия.

И двете страни отричат да са атакували цивилни в 15-месечната война, която Русия започна през февруари 2022 г.

Припомняме, че на 15 май в град Луганск бе обстрелвано бившето авиационно учлище. Според ТАСС тогава при удара не е имало убити или ранени. В същото време не бе уточнено за какво се използва това бивше авиационно училище, но бе съобщено, че скоро е правен ремонт на жилищния корпус, който от години е бил запустял.

На 12 май Луганск вече беше обект на ракетна атака. Руското министерство на отбраната твърди, че бойни самолети на украинските военновъздушни сили са нанесли удар с ракети Storm Shadow, предоставени наскоро от Обединеното кралство.

Първият заместник-председател на комисията на Държавната дума по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и връзките със сънародниците Виктор Водолацки тогава бе ранен в Луганск, съобщи ТАСС.

Бомба рани окупационен "министър" в Луганск

Бомба рани окупационен "министър" в Луганск

Взривът е избухнал в центъра на града