Варшава е предложила на грузинското правителство бившият президент Михаил Саакашвили да бъде лекуван в Полша. Това заяви полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от "Ройтерс".

Целта е да бъде разрешен спорът относно лечението на задържания бивш грузински лидер.

Саакашвили, който ръководи бившата съветска република като прозападен реформатор в периода от 2004 г. до 2013 г., излежава шестгодишна присъда за злоупотреба с власт - обвинение, което той и поддръжниците му смятат за политически мотивирано.

По време на престоя си в затвора Саакашвили организира няколко гладни стачки и твърди, че е бил отровен. Здравето му се е влошило драстично и той е загубил над 40% от телесното си тегло от октомври 2021 г. насам, според здравните досиета, представени от неговия политически съюзник и говорител на семейството Гиорги Чаладзе.

Зеленски: Спасете Саакашвили!

Зеленски: Спасете Саакашвили!

Бившият грузински президент, който се намира в затвора, бе приет в болница

Грузински служители твърдят, че бившият президент симулира сериозността на състоянието си, за да излезе предсрочно на свобода. Те уверяват, че са му осигурили адекватни здравни грижи в клиника в Тбилиси, където той е държан от месеци.

"Варшава отправи предложение към грузинското правителство Михаил Саакашвили да бъде лекуван в Полша", посочи Моравецки по време на пресконференция в Брюксел.

Екипът на Саакашвили иска разрешение той да бъде освободен или да бъде преместен в чужбина за лечение.

Съдът отказа на Саакашвили освобождаване от затвора по здравословни причини

Съдът отказа на Саакашвили освобождаване от затвора по здравословни причини

Бившият грузински президент обяви решението като смъртна присъда