Експрезидентът на Грузия Михаил Саакашвили заяви във вторник, 7 декември, че прекратява лечението си във военната болница в град Гори, съобщи Дойче веле.

Той съобщи във Фейсбук, че е взел това решение в знак на протест срещу "дисциплинарните мерки", които по думите му, са прилагани към него в болницата.

Саакашвили споделя, че в болничната му стая са дошли затворнически служители, в които той е разпознал участници в мъченията, на които е бил подложен в затвора.

В затвора давали на Саакашвили психотропни препарати

В затвора давали на Саакашвили психотропни препарати

Саакашвили обаче не е страдал от психоза...

Освен това са били ограничени посещенията при експрезидента и са го лишили от телевизора, до който преди това е имал достъп. Дори на майка му и на личния му лекар, които имат регламентирано право на посещение, е било отказано да се срещнат с него.

Грузинските власти от своя страна отричат, че са прилагани наказателни мерки срещу Саакашвили, гласи информация на руската агенция "Интерфакс". Същевременно грузинската управа на затворите заявява, че срещу него е започнало дисциплинарно производство, защото повредил намиращия се в болничната му стая монитор за проследяване на сърдечната дейност.

Напомняме, на 1 октомври Саакашвили обяви гладна стачка в знак на протест срещу задържането му.

Лекарите от консилиума под егидата на грузинския омбудсман Нино Ломджария, които следят здравето му, излязоха с информация, че вследствие на гладната стачка политикът е развил "едно от най-тежките усложнения - конвулсии, предизвикани от енцефалопатия на Вернике".

Заради критичното си състояние той беше преместен от затворническата болница, в която се намираше, във военната болница в Гори.

Състоянието на Саакашвили е критично, според лекари

Състоянието на Саакашвили е критично, според лекари

Гладната му стачка продължава вече 48 дни

На 1 октомври Саакашвили беше задържан в Грузия, където срещу него бяха образувани редица наказателни дела. На следващия ден беше съобщено, че той е обявил гладна стачка и е определили себе си като политически затворник.

На 29 октомври грузинският премиер Ираклий Гарибашвили заяви, че Саакашвили няма да бъде предаден на Украйна, където пребиваваше преди да се върне в Грузия е да бъде арестуван.

Президентът Саломе Зурабишвили от своя страна заяви, че няма да използва правомощията си, за да го помилва.