Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили, който днес присъства за първи път на съдебния процес срещу него след ареста му, обяви, че не признава обвинението на прокуратурата и грузинското правосъдие, предаде ТАСС.

"Не се намирам тук, за да бъда част от предварително написана комедия", настоя Саакашвили, обръщайки се към сидийската колегия, стана ясно от излъчване на живо от мобилния телефон на един от адвокатите му.

Саакашвили ще се възстановява с месеци

Саакашвили ще се възстановява с месеци

Прекрати гладната си стачка в затвора, след като се влоши състоянието му

След като съдебните охранители въведоха Саакашвили в съдебната зала, присъстващите включиха химна на Грузия. Съдиите направиха забележка и настояха да се пази тишина. "Вие забранявате химна ли? Забранявате ли грузинския химн, който създадох", попита Саакашвили, обръщайки се към съдиите.

Съдиите вече забраниха на адвокатите да предават на живо от залата. Те дадоха право да се предават съобщения от съдебната зала само на държавните телевизия и радио, като ги задължиха да разпространят кадрите от предаването на всички заинтересовани страни. Във връзка с ограниченията, които са в сила заради COVID-19 пандемията, в залата присъстват Саакашвили, неговите адвокати и майка му Джули Анласания.

Саакашвили е преместен във военна болница

Саакашвили е преместен във военна болница

В условията на нарастващ международен и вътрешен натиск...

Днес в градския съд в Тбилиси се провежда заседание по дело за насилственото разпръскване на митинга от 7 ноември 2007 г. и унищожаването на офиса на телевизионната компания "Имеди", по което Саакашвили е обвиняем.

Междувременно полицията арестува десетки привърженици на опозицията, след като над 1 000 души се събраха пред съда, размахвайки знамената на Грузия и ЕС и скандирайки името на бившия президент.

Състоянието на Саакашвили е критично, според лекари

Състоянието на Саакашвили е критично, според лекари

Гладната му стачка продължава вече 48 дни

Саакашвили беше арестуван на 1 октомври малко след завръщането му от изгнание. Президентът на Грузия в периода 2004-2013 г. отказваше храна в продължение на 50 дни, за да протестира срещу наказателното преследване срещу него.

Саакашвили отмени гладната стачка, когато беше преместен във военна болница на 20 ноември, след като лекарите предупредиха, че скоро може да умре.

Първоначално грузинските власти му забраниха да присъства на процеса, но по-късно отмениха решението, след като Държавният департамент на САЩ поиска да се зачита правото на Саакашвили на справедлив процес.

Саакашвили: Грузинските власти се опитват да ме убият

Саакашвили: Грузинските власти се опитват да ме убият

Страхува за живота си, след като надзиратели в затвора са го нападнали