Повечето германци не одобряват да се премахнат ограниченията, свързани с коронавируса, за хора, които вече са имунизирани с 2 дози ваксина. Това показват резултатите от скорошно проучване, проведено от YouGov, предаде ДПА.

Институтът за социологически проучвания установи, че 32% от хората казват, че никоя група не трябва да получава никакви специални облекчения, докато всички не получат възможност да бъдат ваксинирани, а 21% казват, че напълно ваксинираните и оздравелите от вируса хора не трябва да се третират по различен начин от неваксинираните.

За разлика от тях, само 39% от хората смятат, че ограниченията трябва да бъдат премахнати, докато 8% не са сигурни, според YouGov.

Използваните данни се основават на онлайн проучване, проведено между понеделник и сряда, в което са участвали 2049 души.

Отчаяни за ваксини германци стават все по-агресивни от месеците блокада

Отчаяни за ваксини германци стават все по-агресивни от месеците блокада

Други искат втора доза по-рано, за да отидат на почивка или да се възползват от предимства

От миналата неделя Германия премахна редица ограничения за напълно ваксинираните: те могат да се събират без ограничения за участниците и вече не трябва да спазват комендантски час през нощта. Пътуването също е по-лесно за тази група, тъй като задължението за карантина при завръщане в Германия се прилага само ако те идват от район, където има нови варианти на коронавирус. Освен това те са до голяма степен освободени от задължително тестване при влизане в страната.

Припомняме, че по-рано тази седмица лекари коментираха, че германците, отчаяно желаещи да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, стават все по-агресивни, тъй като разочарованието нараства след шестмесечни блокировки, въпреки че сега нивото на инфекция спада.

"Натискът върху центровете за ваксинация и личните лекари нараства. Хората, които настояват за ваксинация, стават все по-взискателни", заяви Анке Рихтер-Шеер, заместник-ръководител на германската асоциация на семейните лекари.

Тъй като Германия разширява приоритета за ваксини към повече групи, за много хора става по-неразбираемо защо трябва да чакат зад другите, обяснява Рихтер-Шеер.

Според контролния орган на Института Робърт Кох (RKI)  до момента са ваксинирани напълно 8,8 милиона души (10,6%), докато около 29,9 милиона души (35,9%) са получили първа доза. В събота здравните служители заявиха, че в рамките на 24-часов период са регистрирани близо 7900 новозаразени, като за сравнение този брой беше 15 685 преди седмица. 177 са новите смъртни случаи, което води до общия брой от 86 025 починали. Броят на новите инфекции на 100 000 жители за седемдневен период е бил 87,3, като е спаднал от 96,5, регистрирани през предходния ден.

15% от германците са с поставена първа доза ваксина срещу COVID-19

15% от германците са с поставена първа доза ваксина срещу COVID-19

Втора игла са получили 5,9% от населението