Председателят на парламентарната комисия за Косово и Метохия Милован Дрекун коментира пред "Курир", че преди два месеца е формиран екип, който е маскиран в представителството на големи западни производители на автомобили в Скопие, чиято тайна операция цели да блокира постигането на компромисно решение за Белград и Прищина, съобщава "Танюг".

Според него, екипът се състои от разузнавателните служби на България, Албания, Северна Македония и Германия.

Дрекун посочва, че в някои съседни държави се води мощна кампания срещу достигне до някакво компромисно решение между Белград и Прищина.

Дачич се оправдава с контекст, интерпретации и медии

Дачич се оправдава с контекст, интерпретации и медии

Бил реагирал да нещо, което Борисов не е казвал

Той допълва, че Северна Македония става център на силна разузнавателна операция срещу интересите на Сърбия.

"Всяко компромисно решение е основният стабилизиращ стълб в региона. Липсата на компромис между Белград и Прищина е подготовка за нови сблъсъци в региона и създаването на "Велика Албания", обяснява той.

Той подчертава, че македонските власти трябва да отговорят какви са целите на този разузнавателен екип, който вреди на Сърбия.

"Какво могат да направят, освен да съберат информация и да разпространяват дезинформация. Екипът не е създадена, за да защити нашите интереси, а да работи срещу тях. Това въобще не е безобидно, могат да извършват каквито и да било медийни или политически диверсии, дори и да провокират конфликт", предупреждава Дрекун в интервюто.

Косово благодари на Борисов за "принципната му позиция"

Косово благодари на Борисов за "принципната му позиция"

"Силно подкрепям визията на министър-председателя Борисов за всеобхватна Европа"

Припомняме, през последната седмица Бойко Борисов влезе в спор по темата за Косово със Сърбия и се стигна до взаимно привикване на посланици.

Сръбския посланик в София Владимир Чургус беше на разговор в МВнР по повод груби нападки на сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич след изказване на Борисов в Познан. В отговор часове по-късно Белград привика и временно управляващия нашето посолство в Белград Ива Крулева в сръбското външно министерство.

Темата коментира и самият премиер Бойко Борисов, който поиска извинение както от Ивица Дачич, така и от премиера на Сърбия Ана Бърнабич."Докото сега не ми каже: "Извинявай, Бойко" - нито Вучич, нито Ана ме интересува какво ще кажат. Тя беше до мен и си го остави да си разиграва коня", отсече той.

По-късно Дачич се оправда с погрешна интерпретация и изваждане от контекста на думите на премиера Бойко Борисов.

Вучич уверен, че конфликтът с България е незначителен

Вучич уверен, че конфликтът с България е незначителен

Отношенията между Сърбия и България иначе били добри