Използването на коронавирусната ваксина на американската компания Johnson & Johnson (J&J) може да увеличи риска от развитие на рядко автоимунно заболяване. Това се посочва в препоръките на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), актуализирани в понеделник, според уебсайта на агенцията.

Според този регулаторен орган, в рамките на 42 дни след ваксинацията с лекарството, рискът от развитие на синдрома на Гийен-Баре се увеличава. Това е автоимунно увреждане на периферните нерви, което е придружено от мускулна слабост и сензорно увреждане.

В същото време специалистите от отдела смятат, че ползите, които предоставя използването на J&J, до голяма степен надвишават възможната вреда от тази ваксина. Те отбелязват, че вероятността тази болест да се прояви е "много ниска".

САЩ спират ваксината на Johnson & Johnson само за няколко дни след фатален случай

САЩ спират ваксината на Johnson & Johnson само за няколко дни след фатален случай

Няма подобни случаи на тромбози при ваксинираните с продуктите на Pfizer/BioNTech и Moderna

Както съобщава в. "Ню Йорк таймс", Агенцията по храните и лекарствата планира да обяви този страничен ефект. Според източници в изданието регулаторният орган смята, че хората, получили това лекарство в САЩ, са около три до пет пъти по-склонни да развият синдром на Гийен - Баре от обикновено.

В САЩ препоръчаха спиране на ваксината на Johnson & Johnson заради тромбози
Обновена

В САЩ препоръчаха спиране на ваксината на Johnson & Johnson заради тромбози

Всички шест случая са свързани с жени на възраст между 18 и 48 г.

Според вестника са установени около 100 случая на развитие на този синдром сред хората, ваксинирани с ваксината J&J. В материала се казва, че пациентите с такава диагноза са вече излекувани.