Приднестровските власти смятат за неоснователни обвиненията на Молдова срещу руския посланик в Кишинев Олег Васнецов, който присъства на встъпването в длъжност на главата на непризнатата република.

Санду се обяви за споразумение 5+2 за Приднестровието

Санду се обяви за споразумение 5+2 за Приднестровието

След призива ѝ към Русия да се изтегли

"Русия е абсолютно легитимен посредник и гарант в преговорния процес. Опитите да се обвини руският посланик в Молдова Олег Васнецов за контактите с Приднестровието са безпочвени".

Това заяви в понеделник служебният външен министър на Приднестровието Виталий Игнатиев, цитиран от ТАСС.

Припомняме, че по-рано тази седмица Министерството на външните работи на Молдова изригна срещу участието на руския посланик Олег Васнецов във встъпването в длъжност на лидера на непризнатата Приднестровска молдовска република, която е силно проруска.

Молдова изригна срещу неприятелска акция на руския посланик в Приднестровието

Молдова изригна срещу неприятелска акция на руския посланик в Приднестровието

Обяви за нелегитимни проведените там "президентски избори"

"Така наречените "президентски избори" в Приднестровския регион са нелегитимни и противоречат на конституционните основи на Молдова. Участието на ръководителя на дипломатическата мисия на Руската федерация в подобни действия се разглежда от Министерството на външните работи и европейската интеграция като неприятелска акция", беше подчертано в изявлението на външното министерство на Молдова.

В Кишинев са убедени, че присъствието на чуждестранни дипломати на мероприятия, които "могат да бъдат използвани за пропагандни цели", не допринасят положително за уреждането на приднестровския конфликт или за развитието на двустранните отношения, основани на взаимно уважение.

Председателят на комисията по въпросите на помилването в президентската администрация на Молдова Йон Гузун говори по тази тема в социалните мрежи. Той предложи Васнецов да бъде обявен за персона нон грата, т. е. да бъде изгонен.

Молдова: Русия трябва да приеме, че нашият избор е Европейският съюз

Молдова: Русия трябва да приеме, че нашият избор е Европейският съюз

Според президента, природният газ се използва за контрол от Москва

На 12 декември в Приднестровието се проведоха седмите избори за глава на непризнатата република. Централната избирателна комисия обяви победата на Вадим Красноселски, който беше избран за втори мандат. Инаугурацията се състоя на 17 декември, като в нея участва Васнецов.

В Кишинев предварително обявиха, че няма да признаят изборите в Приднестровието за законни. Международната общност също не признава Приднестровието за независима държава.