Сепаратисткият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон няма да се яви пред испанския сенат в Мадрид, за да изясни позицията си относно стремежа си към независимост. Това обяви говорителка на правителството на Каталуния, цитирана от "Франс прес".

"Той няма да отиде в четвъртък или петък", подчерта говорителката, след като Сенатът предположи, че Пучдемон би могъл да се появи в горната камара на парламента, преди да даде зелена светлина за отнемането на регионалните правомощия на Каталуния.

Мадрид се надява интервенцията в Каталуния да бъде кратка

Мадрид се надява интервенцията в Каталуния да бъде кратка

Рахой подчерта пред испанския парламент

По-рано днес премиерът на Испания Мариано Рахой заяви, че правителството планира да поеме безпрецедентен контрол над ключовите дела на Каталуния и да предотврати опитите за обявяване на независимост. Той се надява, че действията на Мадрид няма да продължат дълго.

Рахой подчерта пред испанския парламент, че прилагането на член 155 от конституцията е "единственият възможен" отговор за възстановяване на законността в региона след действията на каталунския лидер Карлес Пучдемон.

Премиерът на Испания изрази надежда заплануваните мерки, които включват сваляне на местното правителство и отнемане правомощията на каталунския парламент да бъдат краткосрочни.

По думите му те трябва да приключат с организирането на регионални избори. Рахой се надява Мадрид да се оттегли от делата на Каталуния щом върховенството на закона бъде възстановено.

Каталуния оспорва действията на Мадрид в съда

Каталуния оспорва действията на Мадрид в съда

Ще внесем две жалби във Върховния съд